Sanatate

#afte bucale #tratament afte #solutii antiseptice afte

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Cum scapi de afte

Aftele reprezinta o boala extrem de frecventa si care, chiar daca nu este de o gravitate extraordinara, are manifestari foarte neplacute. Cauzele sunt multiple: infectii virale, niveluri scazute de fier, acid folic sau vitamina B12, afectiuni digestive, endocrine, imunitare, dar si factori locali si alimentari.
 

Manifestarile cele mai frecvente sunt la nivel bucal – buze, limba si peretii obrajilor si, mai rar, la nivelul mucoasei genitale.

Initial, apar vezicule pe un fond eritemos, care se sparg si lasa in urma ulceratii mici sau medii, acoperite cu un depozit alb-galbui si care sunt foarte dureroase, facand dificila ingerarea alimentelor.

Pot fi izolate sau pot conflua ocupand suprafete mai mari.

De regula, se vindeca dupa 10-14 zile, dar exista posibilitatea recidivei, atunci cand cauza nu a fost depistata si controlata corect.

Turn off for: Romanian

Exista si sindroame cutanate grave ce asociaza aftoza cu manifestari oculare, neurologice si cutanate ce necesita diagnostic si tratament specific.

Tratamentul
nu da intotdeauna rezultatele scontate. Esentiala este o igiena locala stricta cu solutii antiseptice, solutii alcaline (cu bicarbonat de sodiu), aplicatii de coloranti (violet sau albastru) sau preparate de laborator cu antimicotice, antibiotice si steroizi.

In cazurile grave, se aplica terapie pe cale generala cu corteosteroizi, imunosupresare sau imunomodulatoare.

Se trateaza, daca e cazul, si cauzele posibile descrise mai sus – prin administrarea de fier, acid folic, vitamine, afectiunile digestive, endocrine si imunitare.

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea