Sanatate

#acnee #acnee chimica #acnee profesionala #acnee cosmetica #acneea la uleiuri

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Caldura si umiditatea, cauze ale acneei. Forme ale afectunii mai putin cunoscute

Acneea chimica sau profesionala  este o forma de acnee ce are alte cauze decat cea obisnuita, si anume: substante chimice care actionand asupra folicululi pilosebaceu, astupa canalul de eliminare a sebumului, prin formarea de dopuri cornoase. In functie de substantele incriminate au fost descrise: acneea la ulei, cea clorica (la halogeni), la gudroane, acneea cosmetica, cea mecanica si acneea de vara.


Acneea la uleiuri se poate produce la uleiuri minerale (de ungere, de taiere, de racire sau de motor),  dar si la uleiuri de gatit (acneea McDonald’s).

Boala apare la cateva saptamani dupa inceputul lucrului si a contaminarii repetate cu uleiuri si se remite dupa cateva saptamani de la incetarea
acestui proces.

Apar chisturi, comedoane, eritem si deseori suprainfectie, localizate in special pe zonele paroase ce vin in contact cu uleiurile - antebrate, dosul mainilor, si pe coapse, unde contactul se face indirect cu hainele imbibate de uleiuri.

Acneea la smoala se localizeaza la fata, umeri, brate si piept si se intalneste la muncitorii din constructii, unde, evident, ca se foloseste smoala. O forma asemanatoare se produce la gudroane, intalnita la muncitorii din cocserii sau la cosari. Ambele forme sunt agravate de caldura a mediului, daca e vara, si a substantelor respective care sunt fierbinti tot timpul.

Acneea la cloruri poate aparea in mediul industrial sau in context alimentar si din cauza poluarii industriale. Manifestarile sunt mai discrete, cu papule si comedoane mai mici si fara fenomene inflamatorii, si sunt localizate in alte parti decat in acneea obisnuita, si anume retroauricular, pometii obrajilor, nasul, inghinal si la nivelul organelor genitale. In schimb, pot aparea alte manifestari: uscaciunea pielii, iritatii sau fenomene sugestive pentru o intoxicatie cu clor.

Acneea cosmetica este cea mai scumpa forma de acnee deoarece costa mult si sa o faci, nu doar sa o tratezi. Este cauzata de lanolina, vaselina, uleiuri vegetale si diverse substante chimice cu potential comedogenic din produsele cosmetice. O varianta este acneea de vara, la aparitia careia
contribuie 3 factori: aplicarea de creme, caldura si umiditatea. Dar cum toate au un sfarsit, cand se termina vacanta, se vindeca si acneea de acest tip. Pentru tratarea celorlalte tipuri de acnee, va astept la consultatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea