Sanatate

#insomnie #jurnal de somn #tulburari somn #tipuri insomnie

Expertul Acasa.ro, dr Doina Dumitru-Didita: Insomnia - cum se pune corect diagnosticul

Insomnia reprezinta insatisfactia somnului, fie ca este legata de durata sau de calitate. Aceste probleme legate de somn sunt intotdeauna recurente, impotriva oricarei sanse de a dormi si este asociata cu deteriorarea functionarii zilnice normale. Insomnia legata de insuficienta de durata a somnului poate fi cauzata de dificultatile de adormire, dificultatile de a mentine somnul sau de treziri mult prea devreme dimineata.

In timp ce in populatie peste 30% din persoanele adulte se plang de simptome specifice insomniei, adaugand criteriul de probleme de functionalitate zilnica, prevalenta scade la 10%.

Prevalenta este crescuta la femei si la persoanele varstnice.

Exista numeroase tipuri de insomnii, dar dintre acestea mai frecvente sunt:

  • Insomnia acuta - cauzata de un eveniment stresant, este mereu scurta (nu mai mult de 3 luni) si de obicei dispare de la sine.
  • Insomnia paradoxala se refera la insomnia severa, care nu are evidente obiective clare de disturbare a somnului, pacientii se vaita ca au stat dpar  treji in timp ce polisomnograful nu arata deloc anormalitati.
  • Insomnia de boala mentala - cand apare ca urmare a unei boli psihiatrice.
  • Insomnia de medicamente si substante este legata de consumul de medicamente, precum si de consumul de substante ilicite si va disparea odata cu oprirea medicatiei sau a consumului. Insomnia data de alcool, in care prezenta insomniei este in stransa  legatura cu utilizarea cronica de etanol. Pentru ca această tulburare de somn sa apara este necesar ca pacientul sa fi folosit zilnic etanolul timp de cel putin 30 de zile
  • Insomnia de conditie medicala este folosita in contextul asocierii unei alte boli medicale.

 

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de insomnie trebuie indeplinite trei criterii fundamentale:

1. Dificultati recurente legate de somn. O noapte proasta de somn este ceva ce toata lumea experimenteaza, mai devreme sau mai tarziu. De cele mai multe ori aceasta situatie nu necesita atentie medicala. Atunci cand insa disturbarea somnului este persistenta, putem vorbi despre insomnie.

2. Conditii adecvate de somn. Trebuie inainte verificat ca s-au respectat regulile de igiena a somnului.

3. Deteriorarea functionarii zilnice: oboseala, afectarea abilitatilor cognitive (scaderea memoriei, dificultati de concentrare) si tulburari comportamentale (iritabilitate).

Pacientii care relateaza probleme nocturne de somn, dar care pot dormi normal ziua nu sufera de insomnie: atunci vorbim de un somn scurt obisnuit (habitual short sleepers).

Istoricul somnului contine atat istoricul medical general, cat si cel psihiatric, precum si utilizarea diverselor medicamente sau consumul de substante.

Jurnalul de somn

Standard jurnalul de somn se completeaza pentru o perioada de doua saptamani. Este o metoda foarte potrivita pentrucrearea unui tipar exact al insomniei. Partenerul ar trebui si el implicat in acest istoric, pentru a veni cu informatii suplimentare de care pacientul poate nu este constient.

Actigraful montat pentru o perioada de doua-patru saptamani poate fi indicat atunci cand informatiile din jurnal sunt neclare sau incomplete.

Testarea in laborator si polisomnografia nu sunt de rutina indicate, dar acestea fac parte din evaluarea insomniei atunci cand sunt asociate si alte patologii ale somnului asociate.

Date contact:

Dr Doina Dumitru-Didita

medic specialist medicina de familie /somnologie

Clinica Somnolog

Telefon: 021.311.88.22 

E-mail: clinica@somnolog.ro

Web:
 somnolog.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Doina Didita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea