Sanatate

#efectele insomniei #insomnie #tratament insomnie #psihoterapie insomnie #terapii insomnie #ceaiuri insomnie

Expertul Acasa.ro, dr Doina Dumitru-Didita: Tratamentul insomniei

Din nefericire, complicatiile insomniei sunt extrem de serioase, de la dizarmonia socio-familiala si pierderea productivitatii muncii pana la accidente de munca sau rutiere. Din fericire, exista o serie de masuri, farmacologie sau igieno-dietetice, care pot combate aceasta afectiune.

 

Tratamentul nonfarmacologic cuprinde mijloacele si metodele menite sa induca starea de somn si sa asigure durata si confortul unui somn fiziologic.

Masurile de igiena somnului se refera la regimul de viata din timpul zilei, microclimatul dormitorului, alimentatia si bauturile dinaintea somnului.

Regimul de viata din timpul zilei consta in depistarea si eliminarea progresiva a tuturor conditiilor ce impiedica inducerea si mentinerea somnului.

Activitatile care induc somnul (cititul unei carti, muzica clasica etc.) NU trebuie sa depaseasca 30 de minute.

Pentru cei cu activitati profesionale sedentare, exercitiile fizice zilnice efectuate timp de 30-40 minute pot induce acea stare de oboseala fizica placuta necesara aparitiei somnului.

Restrictia somnului este o metoda terapeutica ce initial are in vedere reducerea substantiala a somnului, urmata apoi de prelungirea controlata a acestuia. Tratamentul se face doar cu avizul si sub control medical.

Psihoterapia insomniilor cu terapiile de relaxare prin autohipnoza, relaxarea progresiva si exercitiile de respiratie profunda pot fi de mare ajutor, dar acestea trebuie mai intai invatate de la un specialist.

Terapiile complementare cuprind o gama foarte larga de proceduri si tehnici, printre care: acupunctura, presopunctura, homeopatia, tratamentele naturiste si aromaterapia.

Infuziile de ceaiuri de tei, verbina, musetel, flori de portocal si melisa au un efect calmant. Infuzia nu trebuie facuta totusi in fiecare seara.

 

Tratamentul farmacologic al insomniilor se face individualizat de la caz la caz si este de obicei reevaluat la intervale de doua-trei zile.

Hipnoticele sunt medicamentele de prima linie. Din cauza efectelor adverse si a riscului mare de dependenta, aceste sunt prescrise in general de cateva ori pe saptamana si doar pentru cateva saptamani.

Se mai utilizeaza, de asemenea, compusii non-benzodiazepinici in combinatie cu inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) si antiepilepticele.

Recomandari pentru pacienti cu insomnie

  • Limitati timpul petrecut in pat doar pentru somn!
  • Parasiti patul atunci cand nu va simtiti adormit!
  • Imbunatatiti conditiile de microclimat al dormitorului (zgomot, lumina si temperatura)! 
  • Luati o mica gustare inainte de a va culca, dar evitati consumul mare de bauturi!
  • Evitati alcoolul si stimulantele (nicotina si cafeina)!
  • Programati-va activitatile stresante cu multe ore inaintea timpului de somn; cu cateva ore inainte de culcare doar relaxati-va!
  • Nu va verificati alarma de trezire in timpul noptii!

  • Restrictionati-va consumul de somnifere!

 

            

Date contact:

Dr Doina Dumitru-Didita

medic specialist medicina de familie /somnologie

Clinica Somnolog

Telefon: 021.311.88.22 

E-mail: clinica@somnolog.ro

Web:
 somnolog.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Doina Didita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea