Sanatate

#tratamente acid hialuronic #acid hialuronic #riduri acid hialuronic

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Acidul hialuronic – prieten sau dusman?

Acidul hialuronic este un constituent natural al pielii, dar si al altor tesuturi precum ochii, cartilajele asigurand forma globului ocular si lubrefierea articulatiilor.

Acesta retine apa in celule si ofera pielii aspectul tanar, luminos si uniform. Capacitatea de vindecare mai rapida a leziunilor precum si estomparea cicatricelor se datoreaza in mare parte acidului hialuronic.

Pe masura ce inaintam In varsta, cantitatea de acid hialuronic se reduce, iar o data cu acesta scad si numarul fibrelor de colagen si elastina de la nivelul pielii. Prin urmare, apa nu mai poate fi retinuta in celule si tegumentul devine mai subtire, mai uscat, iar ridurile se adancesc. Fibrele de colagen restante nu pot sustine greutatea pielii, iar aceasta isi va pierde tonusul, cazand sub actiunea fortei gravitationale.

Prin inlocuirea componentelor celulelor pielii care scad in mod natural cu varsta, putem inversa semnele asociate cu imbatranirea.

Astfel, aplicarea cremelor bogate in acid hialuronic formeaza o pelicula la suprafata pielii care va ajuta la persistenta apei intracelular si hidratarea acesteia. Pentru o mai buna penetrare in piele, recomand mezoterapia cu acesti compusi care vor ajuta la regenerarea colagenului propriu al pielii si la stimularea vascularizatiei locale.

Pentru ridurile deja constituite, cremele isi pierd din eficacitate, fiind necesara in acest caz o abordare mai invaziva. Prin tehnici speciale de injectare de acid hialuronic cross linkat (cu densitate mai mare si resorbtie mai lenta) putem estompa cearcanele, umple ridurile si santurile nazolabiale, santurilor malare (liniile de marioneta). Pentru ridurile din jumatatea superioara a fetei (ridurile fruntii, zonei glabelare, periorbitale – “laba-gastei”) recomand utilizarea toxinei botulinice si ulterior, daca este necesar, umplerea ridurilor restante cu acid hialuronic.

Fiind un agent volumizant, acidul hialuronic este utilizat pentru augmentarea buzelor, a pometilor, barbiei, corectia liniei mandibulare sau chiar umplerea cicatricelor post-acneice.

Acesta trebuie folosit cu moderatie, intrucat o injectare a unei cantitati mari poate duce la hipercorectie si rezultate estetice nesatisfacatoare. De aceea, sunt necesare mai multe sedinte efectuate la intervale de timp cuprinse intre 6-10 luni.

Printre efectele adverse posibile, putem enumera: echimozele (vanataile), eritemul (roseata pielii) si edemul (umflatura), insa acestea se remit de obicei dupa 24-48 de ore de la procedura.

Tratamentele cu acid hialuronic raman o masura eficenta si relativ simpla de rejuvenare faciala, fara a recurge la interventii chirugicale majore.

Sursa foto: glamasia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Dana Maria Fatu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea