Sanatate

#SPL #epilare laser #epilare definitiva #ipl

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Este “definitiva” epilarea definitiva?

Epilarea definitiva nu mai este un subiect tabu in ziua de azi pentru ca tot mai multe persoane apeleaza la aceste tratamente. Cat de eficiente sunt si cat dureaza efectul lor? Aceasta este principala intrebare a pacientelor care se prezinta la consultatie pentru sedintele de epilare definitva.

Mai intai, sa lamurim motivele pentru care pacientele apeleaza la epilare definitva:

  1. Indepartarea parului nedorit din axile, membre superioare, inferioare si zona inghinala. Parul din aceste zone creste normal, insa consideram ca este inacceptabil estetic. Acesta este motivul pentru care majoritatea persoanelor aleg acest tratament.

  2. Dezechilibre hormonale care cauzeaza hirsutism = cresterea parului in zonele in care doar barbatii au pilozitate bogata (mustata, barbie, perciuni, zona areolara, abdomen, spate, zona lombara). Aceste afectiuni precum sindromul de ovar polichistic necesita mai intai un diagnostic si tratament endocrinologic pentru ca altfel tratam doar efectul si nu cauza.
  3. Foliculita cronica – cresterea parului pe sub piele sau inflamatia la nivelul foliculilos pilosi este accentuate pe membrele inferioare si tratamentele dermatologice topice nu sunt in totalitate eficiente.

Cum actioneaza tratamentul?

Principiul se numeste fototermoliza selective- lumina emisa de aparat va fi absorbita de melanina din radacina firului de par si acesta va fi distrus definitive prin caldura excesiva.

Care este diferenta dintre IPL, SPL, laser?

IPL si SPL sunt asemanatoare, diferenta este data de faptul ca in cazul SPL, lumina intens pulsata are aceeasi intensitate pe toata suprafata ariei pe care actioneaza, in timp ce la ILP intensitatea este maxima la mijoc si scade in periferie. Atat IPL, cat si SPL se potrivesc persoanelor cu pielea deschisa la culoare si parul inchis (cu cat e contrastul mai mar, cu atat e mai eficienta procedura). Lumina Laser foloseste o lungime de unda constanta si se potriveste persoanelor cu pielea mai inchisa la culoare sau persoanelor bronzate.

Care sunt riscurile?

Cel mai important risc este cel de arsura tegumentara, insa este foarte rar daca personalul care manevreaza paratul este calificat in domeniu. Pe termen lung, pot aparea discromii (hiperpigmentari – pete maronii sau depigmentari). Riscurile pentru dezvoltarea petelor maronii sunt mai mari la persoanele bronzate sau care se expun la soare dupa tratament.

Cine nu are voie sa faca tratamentul?

Nu este recomandat persoanelor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor care se afla sub tratament cu substante fotosensibilizante (antibiotic din clasa tetraciclineor, retinoizi), persoanelor cu boli autoimmune precum lupusul eritematos.

Cat de des e efectueaza sedintele si cate sunt necesare?

Pentru IPl sau SPL, sedintele se efectueaza la 3-4 saptamani, in timp ce pentru Laser se pot spatial pana la 6 saptamani. Sunt necesare intre 6-10-12 sedinte in functie de tipul de aparat folosit, dar si caracteristicile personale (culoarea si grosimea firului de par, densitatea lui, culoarea pielii). Dupa terminarea sedintelor stabilite, vor fi necesare 1-2 sedinte de intretinere pe an pentru a mentine rezultatele.

Este “definitiva?”

Pielea este un organ viu si chiar daca eliminam radacinile firelor de par prin aceste tratamente, cu siguranta alti foliculi de par vor fi recrutati in perioada vietii noastre. Dezvoltarea de noi fire de par va fi accentuata cu ocazia unei sarcini, tratament cu contraceptive, dezechilibre hormonale.

 

Cui de adreaza tratamentul?

Este recoandat persoanelor care vor o rarefiere a firelor de par, care sunt dispuse sa participle la sedinte regulate de epilare, care doresc sa scape de metodele clasice si dureroase de epilare (precum epilarea cu ceara).

Sursa foto: institutmc.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Dana Maria Fatu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea