Sanatate

# implantologie #implant dentar #stomatologie

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog: Implantul dentar - un mare pas inainte, daca facem alegerea buna. Riscuri si contraindicatii

Lipsa dintilor este, oricat am incerca sa o ascundem, vizibila pentru cei cu care interactionam. De multe ori, poate transforma o persoana plina de viata, mereu pusa pe glume, careia ii place sa fie permanent inconjurata de prieteni, intr-una introvertita, cu o incredere in sine scazuta, care prefera sa stea mai mult singura, tocmai pentru a-si ascunde defectul.

Da, o dantura sanatoasa este esentiala, nu doar din punct de vedere al functiilor pe care le indeplineste in organism, ci si al confortului psihic pe care il ofera. Cu toate acestea, multi dintre cei care au ramas fara unul sau mai multi dinti se tem sa mearga la stomatolog pentru a-si rezolva problema. Scuza este mereu aceeasi: frica de durere! La care adaugam, fara sa ne ascundem, costul lucrarii, la care am ajuns, de cele mai multe ori, din neglijenta. Frica vine din lipsa de informare corecta. Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competent in implantologie, de la clinicile ABC Eurodent, ne explica de ce implantul este cea mai buna solutie, la ora actuala, pentru inlocuirea dintilor lipsa, care sunt riscurile, dar si contraindicatiile.

In primul rand, pacientul trebuie sa stie ce este implantul si de ce este atat de important sa inlocuiasca dintii care lipsesc. Practic, implantul dentar este o piesa, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural care a cazut sau a fost extras. Dupa o perioada care poate varia intre 3 si 6 luni, necesara integrarii titanului in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica, numita bont protetic, deasupra caruia se plaseaza coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa. Intreaga procedura se face sub anestezie, asa ca excludem din start problema durerii, principalul motiv pentru care foarte multi pacienti refuza implantul. De ce este important sa inlocuim dintii lipsa? Deoarece complicatiile pot duce chiar la pierderea osului sau imbolnavirea articulatiilor mandibulare.

Odata ce a inteles acest aspect, pacientului trebuie sa i se prezinte si riscurile la care se supune. Prima si cea mai des intalnita complicatie este infectia gingiei sau a osului. Aceasta poate fi evitata daca zona este curatata conform indicatiei medicului si sunt respectate regulile pe care acesta le stabileste. In cazul in care apar semne ale infectiei, mergi de urgenta la stomatologul care ti-a facut implantul. Pot exista si situatii exceptionale in care, in urma procedurii, pot fi afectati nervii. In acest caz, zona respectiva doare destul de tare si se umfla.

Mai exista posibilitatea ca organismul sa respinga implantul dentar, insa poti limita drastic aceasta probabilitate, daca alegi informat medicul, materialul din care este realizat implantul, multe dintre recomandari mergand catre zirconiu, si... clinica. Daca ajungi pe mainile unui stomatolog cu experienta in domeniu, care foloseste materialele si tehnologia potrivite, complicatiile care pot sa apara in urma unui implant dentar sunt aproape inexistente. De ce? Pentru ca titanul, materialul biocompatibil din care este realizat implantul, permiteĀ integrarea biologica a acestuia in tesutul osos, rapid si fara complicatii. Cazurile in care organismul respinge implantul sunt foarte rare, undeva la maximum 2%, in conditiile in care pacientul are alergie la obiecte din metal, nu respecta indicatiile medicului in ceea ce priveste igiena orala post-operatorie sau daca procedura nu a fost realizata corect.

Exista insa si cazuri in care implantul dentar este contraindicat. In ceea ce priveste strict interventia, principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului in care se va face implantul, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, paradontoza sau dezechilibrul muscaturii. De asemenea, pacientii care sufera de diabet zaharat, probleme cardiace, boli endocrine, fumeaza excesiv sau sunt dependenti de alcool sau stupefiante, nu sunt eligibili pentru implantul dentar. De aceea, pentru a stabili daca se poate face procedura, medicul va cere un set de radiografii speciale si analize de sange.

Asadar, alegerea unui specialist bun este esentiala, cu atat mai mult in cazul in care ai nevoie de implant dentar. De asemenea, tine minte ca o igiena orala precara poate face ca implantul sa nu se integreze in os, iar procedura sa fie un esec. La fel de importante sunt siĀ controalele medicale regulate. In cazul implanturilor, primul control va fi la o luna de la operatie, pentru a evalua starea tesuturilor, apoi controalele periodice se vor face din 3 in 3 luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Cristian Irimia

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea