Sanatate

#albire dinti laser #albire dinti #albirea dintilor #stomatologie

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog: Intrebari frecvente despre albirea dintilor

Cine nu vrea sa aiba dinti de vedeta, asa-numitul „zambet de Hollywood”? Este retoric, da. Cat este de sanatos, in ce fel ne afecteaza smaltul dintilor? Sunt alte intrebari care vin firesc, de cate ori ne gandim la albirea dintilor. Raspunsul vine odata cu tehnologia – laserul este inovatia in albire si niciun cabinet care ofera acest serviciu nu poate sa nu il aiba, daca vrea ca pacientul sa se bucure doar de albul dintilor, nu si de sensibilitatea lor.

Recomand pacientilor sa reduca aportul de bauturi si alimente ce contin zaharuri, sa consume produse bogate in calciu, precum lactatele, si sa foloseasca pasta de dinti cu fluor.

1. De unde ideea ca albirea afecteaza smaltul?

Ei bine, stratul de smalt de la suprafata dintilor are o textura poroasa si permite inglobarea colorantilor din alimente sau bauturi. Primul pas in obtinerea unui zambet mai alb, dar in acelasi timp sanatos, este sa ne asiguram ca avem un smalt rezistent la atacurile acide ce au loc in permanenta asupra structurii dentare. Recomand pacientilor sa reduca aportul de bauturi si alimente ce contin zaharuri, sa consume produse bogate in calciu, precum lactatele, si sa foloseasca pasta de dinti cu fluor.

2. Stiai ca albirea dentara este una dintre cele mai solicitante proceduri stomatologice?

Primul pas este a-l convinge pe pacient ca are nevoie de un control stomatologic complet. Da, albirea se face doar atunci cand ai o dantura sanatoasa. Cariile trebuie tratate inainte, iar daca ai suprafete radiculare, radacini sa le spunem, acestea nu se vor albi pentru ca acolo nu mai exista... smalt. In plus, este bine de stiut ca popularele „plombe” vor ramane la fel de colorate pentru ca albirea nu are efect asupra materialelor compozite, fatetelor sau coroanelor dentare. Cu toate acestea, de departe, cel mai neplacut efect secundar al unei albiri este sensibilitatea dentara. Totusi, ea nu mai vine de multa vreme, obligatoriu, cu albirea dentara. Tehnologia a gasit solutia - albirea cu laser.

Cel mai mare avantaj al albirii cu laser este ca nu determina sensibilitate, deoarece in aproximativ 20 de minute, pacientul obtine un zambet mai alb, dar sanatos. Diferenta consta in faptul ca gelul de albire actioneaza asupra smaltului intr-un interval de timp relativ scazut fata de o sedinta clasica de albire. De asemenea, kitul de albire pentru laser contine particule de cuart ce capteaza raza laser cu o lungime de unda specifica, diferit fata de cel utilizat in albirile clasice.

3. Cu cate nuante se vor deschide dintii?

Aceasta intrebare este dintre primele puse de pacienti, poate chiar inaintea celei legate de sensibilitate dentara. As zice maximum 6 nuante, dar depinde de cativa factori definitorii, dar si de nuanta care vi se potriveste. Nuantele sunt foarte variate, depinzand de varsta, rasa, incidente, vitalitate pulpara, obiceiuri alimentare si vicioase. Un dinte fara nerv devine, in timp, mai gri, brun sau roscat, deci diferit de ceilalti, iar asta nu se va schimba odata cu albirea, care aduce imbunatatiri, pastrand totusi diferenta.

4. Cat dureaza efectul unei albiri?

Iti poti pastra culoarea dintilor atat timp cat eviti consumul de alimente si de bauturi ce contin coloranti - ciocolata, cafea, ceai negru, vin rosu, sucul de rosii, de rodii, de grapefruit rosu si altele.

Sursa foto: Pinterest

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Cristian Irimia

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea