Sanatate

#acupunctura #yin #yang #Yi Jing #cartea transformarilor #hexagrama

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Relatia acupuncturii cu Yi Jing - cartea transformarilor

Omul este considerat, in viziunea medicinei chineze, drept o fiiinta-ansamblu de sufluri, care circula pe anumite trasee particulare si care interactioneaza in permanenta intre ele si in aceeasi masura si cu suflurile macrocosmosului. Evolutia, transformarile, mutatiile acestor sufluri care asigura adaptarea organismului la schimbarile de mediu se produc in timp, timpul fiind ciclic si calitativ in conceptia orientala.

 

Evenimentele care se desfasoara in sisteme referentiale diferite se pot grupa de o maniera analogica intr-un interval de timp de aceeasi calitate.
Aceste intervale de timp - cu aceeasi calitate - sunt rezultatul combinarii celor 10 trunchiuri ceresti cu cele 12 ramuri pamantesti care dau un ciclu complet de 60 de ani in care nu exista doua momente similare, nici chiar debutul unui nou ciclu, desi similar, nu este identic cu cel precedent.

Timpul este rezultatul transformarilor Yin-Yang, care este si una din cheile ce descifreaza transformarile energiei Qi, a suflurilor din corpul omenesc.

In Yi Jing, cele 64 de hexagrame sunt construite din linii pline si intrerupte, simboluri pentru Yin si Yang, ce descriu orice transformare din univers. Trecerea de la o hexagrama la alta se face prin mutatia uneia sau a mai multor linii, mutatia corespunde declinului Yang ce devine Yin sau declinului Yin care se transforma in Yang. Hexagrama care contine 6 linii pline corespunde mijlocului verii cu maximul de yang, iar hexagrama cu 6 linii intrerupte corespunde mijlocului iernii la apogeul Yinului - solstitiul.

Hexagrama este o materializare in termeni Yin-Yang a unui moment particular din timp, este “locul timpului“.

In Yi Jing, transformarea este regula, nimic nu este fix si asa trebuie vazute si modificarile in organismul uman.
 

Timpul este o calitate in care facem ceea ce trebuia facut. Daca omul nu urmeaza aceste linii generale, se produce o inadecvare si apar prejudicii in plan fizic, mental si emotional.

In cartea Yue Ling - Tratatul Lunii - se descriu comportamentele care trebuie adoptate in fiecare anotimp pentru a ne pastra o stare de sanatate buna, fiecare anotimp este divizat in trei luni, pentru fiecare luna se precizeaza comportamentul adecvat in diferite domenii - imbracaminte, alimentatie, activitatea fizica, starea emotional-mentala etc.

De exemplu, pentru toamna – cei ce nu urmeaza ritmurile naturii pot suferi de diverse afectiuni respiratorii si in iarna pot avea tulburari de tranzit (predominant diaree), consecinte ale insuficientei acumulari a energiei lojei Metal- ce guverneaza plamanii, pielea si intestinul gros.

 

Date de contact: 
Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa: Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Tel.:
021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea