Sanatate

# histeroscopie #maternitate #uter #sinechie uterina

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Pop-Began: Sinechia uterina - o afectiune ascunsa, care poate amana maternitatea

Sinechia uterina, cunoscuta si ca sindromul Asherman, inseamna prezenta unor aderente intrauterine, adica a unor zone in care peretii uterului sunt lipiti unul de celalalt. De cele mai multe ori, afectiunea este asimptomatica si este descoperita in timpul unor investigatii privind dereglari menstruale sau probleme de fertilitate, si nu la controale de rutina.

In general, sinechiile uterine apar ca urmare a unui traumatism al mucoasei uterine. Ele nu tin cont de varsta sau de mostenirea genetica. Chiuretajul si aspiratia unei sarcini oprite in evolutie sunt doua dintre cele mai frecvente situatii care pot duce la aparitia sinechiei uterine. Mai sunt si cazurile in care se intervine chirurgical pentru eliminarea unui fibrom sau polip, iar cicatricile ramase favorizeaza aparitia adeziunilor in cavitatea uterina, sau afectiuni precum infectiile uterine ori atrofia endometrului, care predispun la aceasta afectiune.

Principalele semne ale sinechiei uterine sunt menstruatiile neregulate, cu o pauza mai mare de 40 de zile, lipsa menstruatiilor timp de mai multe luni, scaderea sangerarilor in timpul menstruatiei si dificultatea obtinerii unei sarcini. Nedescoperita, si deci netratata, sinechia uterina inseamna si blocarea sangelui menstrual prin adeziuni, ceea ce poate duce la complicatii dintre cele mai serioase.

Se poate ajunge la endometrioza, la infertilitate sau la avorturi spontane repetate. Partea buna, daca ii putem spune asa, este ca lucrurile pot fi indreptate printr-un tratament corespunzator, daca diagnosticul se pune la timp. Primul pas care trebuie facut in aceasta situatie este efectuarea unei histeroscopii, care permite medicului sa examineze interiorul uterului si sa efectueze biopsia endometrului.

Odata descoperita afectiunea, se trece si la tratamentul efectiv al aderentelor intrauterine, adica la eliminarea lor.

Sectionarea sinechiilor se face in cadrul histeroscopiei operatorii. In functie de caz, se poate prescrie si tratament hormonal, precum si antibiotice, pentru a preveni o eventuala infectie dupa interventie. Apoi, pacienta poate obtine o sarcina, daca isi doreste, sansele variind in functie de numarul de aderente pe care l-a avut.

Potrivit statisticilor, probabilitatea dezvoltarii unei sarcini, dupa histeroscopie, creste cu circa 80% in cazul femeilor care au avut doar cateva aderente intrauterine si cu aproximativ 30% in randul celor cu mai multe aderente identificate. Partea buna este ca majoritatea pacientelor care obtin o sarcina, dupa tratament, duc sarcina la termen fara probleme, bebelusul dezvoltandu-se normal.

In ceea ce priveste prevenirea reaparitiei sinechiei uterine, unii specialisti recomanda instalarea unui dispozitiv intrauterin, care indreapta peretii uterului si nu le permit sa se lipeasca din nou, dupa histeroscopie.

Sursa foto: saudedescomplicada.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Ciprian Pop-Began