Sanatate

#condimente #ghimbir #bere ghimbir #ceai ghimbir

Expertul Acasa.ro, dr Catrinel Macovei: Ghimbirul previne bolile de sezon

Folosit inca din Antichitate, ghimbirul este mai mult decat un condiment, avand si numeroase proprietati benefice pentru sanatate. In medicina ayurvedica este folosit de peste 2.500 de ani pentru ameliorarea simptomelor de raceala si in alte infectii virale respiratorii, pentru stimularea secretiilor digestive si a apetitului si ameliorarea artritei.

In prezent,  in gastronomie se foloseste radacina (rizomul) plantei, bogata in uleiuri eterice, sub forma proaspata, confiata, murata, sau pulbere uscata, iar in medicina alternativa este prezent sub forma de capsule cu pulbere, infuzie, ulei esential, macerat in alcool.

Are un gust iute, o combinatie intre piper si pin. Iuteala creste prin fierbere, iar aroma ii scade. Este un condiment de baza in bucataria asiatica, se foloseste in special la pregatirea preparatelor din carne si peste, supe si sosuri, dar si deserturile, cum ar fi turta dulce, pot beneficia de aroma lui specifica. Este folosit si la obtinerea unor bauturi racoritoare, cum este berea de ghimbir (ginger ale) sau limonada cu ghimbir. Pentru ceai se taie 2 cm de radacina proaspata si se fierb 10 minute in 300 ml apa.

Substantele active carora se datoreaza efectele benefice ale ghimbirului sunt din familia polifenolilor flavonoizi: galangina, gingerolul si zerombone. Ghimbirul este, de asemenea, bogat in calciu, fosfor, fier, magneziu, cupru, zinc.

Acestea confera proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antialergice. Ghimbirul este un puternic vasodilatator, fiind benefic in bolile cardiace. Ca toate condimentele iuti, accelereaza metabolismul, stimuland arderea grasimilor. Amelioreaza, de asemenea, simptomatologia in bolile articulare, artrita reumatoida sau artrozele, permitand scaderea dozelor din medicatia clasica antiinflamatoare.

Ghimbirul are un efect pronuntat antiemetic, prin actiunea locala de stimulare a motilitatii tubului digestiv, fiind eficace in raul de miscare, greata matinala din primul trimestru de sarcina, dupa chimioterapie sau anestezie. Efectul antiemetic se obtine la doze intre 500 si 1.000 mg pudra uscata, sau 2-4 g de rizom proaspat. Efectele digestive sunt mai complexe, ameliorand global digestia, calmand durerile abdominale si balonarea.

Studiile de laborator au arata ca ghimbirul ofera protectie fata de efectele radiatiilor asupra ADN-ului limfocitelor si fata de efectele toxice ale dioxinei si DDT-ului.

Nu are efecte adverse in cantitati mai mici de 2 g pulbere pe zi, dar se recomanda prudenta in sarcina.

Dr Catrinel Macovei

medic primar
Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice
Reteaua privata de sanatate Regina Maria, Cotroceni
Tel: 021.9268
E-mail: catrinel.macovei@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Catrinel Macovei

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea