Sanatate

#legume #fructe # alimentatie copii #nutritie copii #copii mofturosi

Expertul Acasa.ro, dr Catrinel Macovei: Copiii mofturosi - cum ii ajutam sa manance sanatos?

Orice parinte isi doreste sa aiba copii care mananca asa cum scrie la carte, fara prea mari eforturi si frustrari in familie. Dar realitatea nu este chiar asa, deoarece, mai ales cand este vorba de copii si mancare, lucrurile sunt mai complicate. Copiii au propria personalitate si nu sunt interesati de diete, vitamine, minerale, fibre, de prevenirea bolilor cronice, ci de gust, aspect, culoare, miros si bineinteles de joaca. Folosindu-ne de acestea ii putem ajuta sa descopere placerea de a manca variat si sanatos. Alimentia copiilor ajunge sa fie o stiinta si o arta si tine nu numai de nutritie, ci si de psihologie.

Mofturile la mancare sunt frecvent doar o problema temporara, fiind mult mai des intalnite la copilul mic si la prescolar decat la copilul mare. Ca si alte obiceiuri, si cele alimentare se invata cel mai bine pana la 7 ani, cand parintii si familia in general detin controlul asupra alimentelor la care are acces copilul.

Cand sunt mici, 1-2 ani, copiii sunt foarte curiosi si dispusi sa incerce orice, deci le putem diversifica alimentatia astfel incat sa se obisnuiasca cu prezenta diferitelor alimente, mai ales a fructelor si a legumelor care sunt cel mai frecvent refuzate, la fiecare masa.

In jurul varstei de 2 ani, copilul se confrunta cu multe noutati si apare o faza in care prefera mancarea mai fada, fara variatie si fara surprize. El incepe totodata sa incerce sa se opuna parintilor si sa se impuna acolo unde acestia nu pot detine complet controlul: ceea ce inghite copilul.

Dupa 3 ani invata sa spuna nu si devin capriciosi.

Intre 3 si 7 ani se consolideaza atat educatia, cat si obiceiurile alimentare.

Pentru a minimaliza mofturile la masa si impactul lor asupra dumneavoastra si a vietii de familie este bine sa aveti o atitudine relaxata fata de mancare. Nu uitati ca aveti in fata un omulet in miniatura cu personalitate, gusturi proprii, care incearca sa devina autonom si care trebuie respectat. Incercati sa acceptati ca este posibil ca el sa nu manance niciodata broccoli, poate nici dumneavoastra nu mancati - si sa va inarmati cu multa rabdare.

Inainte de orice in cazul unui copil mofturos, trebuie eliminate orice posibile afectiuni care sa fie responsabile de inapetenta. Curba de dezvoltare se monitorizeaza periodic, pentru a vedea daca se dezvolta normal.

Ce ar trebui sa faceti:

  • Relaxati-va: mesele trebuie sa decurga intr-o atmosfera placuta, de relationare. Ar fi bine ca la cel putin o masa pe zi sa participe intreaga familie. Nu se mananca la televizor, cu jucarii sau jocuri care ii distrag atentia de la mancare si favorizeaza mancatul inconstient, si nu pe fuga. Pentru ca parintii sa fie relaxati si copiii sa aiba obiceiuri santatoase, aveti nevoie de rabdare si fermitate.
  • Fiti un model pentru ei: copiii observa foarte atent ce mananca parintii cu placere. De aceea, exemplul personal este foarte important si nu se poate pretinde copilului sa manance un fruct in timp ce parintele mananca o inghetata.

Sursa foto: healthylkn.com

  • Programul de masa este bine sa fie structurat, la ore relativ fixe: trei mese principale cu sau fara gustari, cu legume sau fructe prezente de fiecare data in farfurie. Este importanta calitatea hranei si nu cantitatea, de aceea nu fortati copilul sa goleasca farfuria. Daca nu mananca la o masa suficient, nu i se va pregati mancare separat sau o gustare prea consistenta. Cu siguranta, ii va fi mai foame si va manca mai bine la masa urmatoare. Un copil sanatos nu pateste nimic daca nu mananca suficient la o masa. Atentie la gustarile prea consistente, cu dulciuri sau sucuri dulci inaintea meselor. Acestea ar trebui evitate in general, dar mai ales cu una-doua ore inaintea unei mese principale.
  • Serviti portii mici de mancare.
  • Lasati-l sa va ajute la stabilirea meniului, prepararea mancarii, la cumparaturi, la aranjarea mesei, la cantitatea de mancare pusa in farfurii.
  • Implicati-l direct si oferiti-i posibilitatea de a alege singur intre doua variante sanatoase (intre doua feluri de fructe, sau doua meniuri cu legume) sau de a alege cat de mult sa manance, va simti ca detine controlul si va fi mai deschis la nou.
  • Pentru satisfacerea nevoii de dulce, sunt ideale fructele. Daca a mancat suficient la mese si la gustari si mai cere de mancare, este posibil de fapt sa ii fie sete. Oferiti-i apa.
  • Introduceti alimentele noi in cantitati mici. Felicitati-l, fara sa exagerati, cand mananca si spuneti-i cat de frumos este si cat de sanatos va creste.
  • Pentru ca mancarea sa fie mai atractiva, putem sa ii oferim legume si fructe taiate si aranjate amuzant, sub forma de betisoare, floricele, figuri. Legumele nu inseamna doar salate si ciorbite, pot fi introduse in sandvisuri, pe pizza sau in saorma facute in casa. Pot fi ascunse in piureuri, in omlete, sau servite sub forma de legume umplute sau cu sosuri (de exemplu paste cu sos de rosii si legume, legume la abur cu dressing de iaurt). Fructele pot fi servite ca atare sau cu iaurt, cu cereale (doar la micul dejun) sau incluse in deserturi facute in casa: prajituri, placinte, tarte, budinci (de expemplu galuste cu prune, prajitura cu branza si fructe de padure, placinta cu dovleac, tort de mere, prajitura cu morcovi, cu lamaie). Pentru a le face mai apetisante pot fi folosite condimente care ii plac (scortisoara, vanilie, lamaie).

Sursa foto: natural-parenting-advice.com

Ce nu ar trebui sa faceti:

  • Nu va descurajati in momentele in care cedati.
  • Evitati sa va cicaliti sau certati copilul, sa ii monitorizati fiecare inghititura.
  • Nu il invinovatiti (mama se supara daca nu mananci), mituiti sau santajati (iti dau desert dulce daca mamanaci morcovii sau iti cumpar o jucarie daca mananci toata ciorba).
  • Nu fortati copilul: ganditi-va cum ar fi sa fiti fortat sa mancati o portie dubla cand, de fapt, nu mai puteti sau sa mancati ceva ce sigur nu va place.

Sursa foto: health.more4kids.info

  • Nu ii oferiti gustari nesanatoase sau suplimentare daca nu a mancat tot la o masa.
  • Nu va asteptati la schimbari radicale peste noapte.
  • Nu va etichetati copilul ca fiind mofturos la mancare si nu discutati aceasta problema de fata cu el pentru a nu intari aceasta idee in mintea lui.
  • Nu ganditi ca, daca acasa nu mananca un anumit fel de mancare, va face la fel si la gradinita sau in vizita.

Dr Catrinel Macovei

medic primar

Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice

Reteaua privata de sanatate Regina Maria

Cotroceni

Tel: 021.9268

E-mail: catrinel.macovei@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Catrinel Macovei

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea