Sanatate

#dezechilibre #diete disociate #alimente acide #alimente alcaline #combinare alimente #slabit

Expertul Acasa.ro, dr Catrinel Macovei: Avantajele si dezavantajele dietelor disociate

Dietele disociate reprezinta diferite variante de diete, bazate pe principiul combinarii alimentelor in functie de aciditatea acestora. Daca te gandesti si tu sa incerci aceasta dieta, afla mai intai ce presupune o astfel de dieta, care sunt principiile, ce avantaje si dezavantaje prezinta. 

Dieta disociata initiala a fost creata de dr Willliam Howard Hay in 1911, in Statele Unite. Suferind de boala Bright, o afectiune renala, el a experimentat in domeniul nutritiei, reusind prin dieta care ii poarta numele sa isi amelioreze boala.

Pornind de la ideea ca in organism se produce, in urma alimentatiei moderne, o acumulare dezechilibrata de produsi acizi de metabolism si digestie pe care acesta nu ii poate elimina, a elaborat anumite combinatii in care alimentele pot fi consumate. A creat o clasificare proprie a alimentelor in acide (bogate in proteine: carne, peste, lactate, fructele acide, alimente procesate si rafinate), alcaline (bogate in carbohidrati: cereale, orez, cartofi, fructe, legume) si neutre. Clasificarea nu se refera in totalitate la notiunea stiintifica de pH al alimentelor, ci la pH-ul produsilor finali rezultati in organism in urma digestiei si metabolizarii unui aliment.

Principii

Dieta se bazeaza pe cinci reguli:

  • nu se consuma carbohidrati cu proteine la aceeasi masa.
  • fructele si legumele ar trebui consumate ca si componenta principala a dietei.
  • proteinele, amidonoasele si grasimile ar trebui sa fie consumate limitat.
  • se prefera alimentele integrale, cu evitarea celor rafinate.
  • se recomanda o pauza alimentara de patru-cinci ore intre mese.

     

Principiul combinarii alimentelor se bazeaza pe mecanismele de digestie a alimentelor. Proteinele necesita un mediu acid, prezent la nivelul stomacului prin secretia de acid clorhidric, care activeaza enzimele digestive necesare degradarii proteinelor. In prezenta amidonului si a zaharurilor din alimentele alcaline, mediul isi pierde din aciditate si proteinele nu se digera adecvat.

Similar, carbohidratii necesita un mediu alcalin de digestie, prezent in cavitatea bucala si in intestinul subtire. Deci daca se consuma cantitati crescute de carbohidrati si proteine impreuna, mediul devine prea acid pentru a degrada amidonul si prea alcalin pentru digestia adecvata a proteinelor, rezultant un exces de produsi finali acizi.

Contraargumente

Baza stiintifica a eficacitatii acestei diete si a celor derivate din ea este controversata. Aproape toate alimentele sunt combinatii de nutrienti.

Leguminoasele boabe, de exemplu contin carbohidrati lenti, proteine si fibre. Organismul este adaptat la diferite niveluri pentru a digera alimentele complexe.

Pancreasul secreta simultan, indiferent de natura alimentelor, o combinatie de enzime care digera toti cei trei macronutrienti: glucide, lipide, proteine. Studiile efectuate comparativ cu dietele echilibrate, cu acelasi numar de calorii au aratat o scadere similara in greutate, cu niveluri similare de colesterol, trigliceride si insulina.

In cazul dietelor disociate, pierderea in greutate se poate produce de fapt prin reducerea numarului total de calorii, prin faptul ca meniurile sunt mai fade si cantitatile consumate sunt autolimitante in absenta combinarii alimentelor. De exemplu, daca se consuma doar orez la o masa sau intr-o zi, cat de mult si cat de des putem consuma fara a ne satura de el?

Pe termen scurt pot functiona in cazul persoanelor care doresc diete simple, fara a pierde timp pentru prepararea unor meniuri elaborate. Dar sunt dificil de tinut si cu risc de dezechilibre pe termen lung.

 

Dr Catrinel Macovei

medic primar

Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice

Reteaua privata de sanatate Regina Maria

Cotroceni

Tel: 021.9268

E-mail: catrinel.macovei@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Catrinel Macovei

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea