Sanatate

#alimentatie iarna #supe #seminte #salate #ceaiuri aromate

Expertul Acasa.ro, dr Catrinel Macovei: Alimentatia sanatoasa in anotimpul rece

In anotimpul rece mancam mai mult, pentru ca „frigul face foame”, ne miscam mai putin, gama fructelor si legumelor de sezon este mai saracacioasa si mai putin proaspata comparativ cu vara.

Iata cateva sugestii pentru a ne pastra sanatatea, imunitatea, tonusul si silueta in anotimpul rece

  1. Nu renuntati la legume! Cele congelate sunt o varianta sanatoasa, iar dintre cruditati merg bine iarna germenii si vlastarii ecologici amestecati intr-o salata de varza, salata orientala sau ca atare pe sandvisuri, zacusca si vinetele preparate fara grasimi in exces si salatele de cruditati (morcov, sfecla, telina, dovlecel, patrunjel verde), cu dressinguri fara maioneza, obtinute din combinatii diverse de zeama de lamaie, ulei de masline, avocado, usturoi, fulgi de drojdie, sos de soia.
  2. Pentru gustari sanatoase si satioase pot fi folosite semintele, nucile, alunele, migdalele crude, in jur de 30 g pe zi.
  3. Consumati supe si ciorbe, cu multe legume, cu sau fara carne si preferabil fara paine. Sunt o hrana calda pe vreme rece, aduc fibre si apa si ne ajuta sa ne saturam mai repede.
  4. Cresteti aportul de fibre alimentare din surse vegetale naturale, integrale: cereale integrale, fara zahar, glucoza sau sirop de porumb cu fructoza, fructe la gustari, seminte de chia, quinoa, hrisca, mei, ovaz.
  5. Asigurati-va necesarul de vitamine, minerale si antioxidanti: fructe si legume colorate, proaspete sau congelate, muraturi, condimente (usturoi, turmeric, cimbru, ghimbir, scortisoara etc.).
  6. Ajutati digestia prin consum de pro- si prebiotice: alimente fermentate (lactate, soia, muraturi, bors proaspat, kombucha) si vegetale bogate in fibre prebiotice (praz, ceapa, cicoare, banane, ovaz)
  7. Consumati ceaiuri aromate (verde, negru, alb, de fructe, medicinale), fara zahar in locul rontaielilor.
  8. Cititi etichetele, evitati capcanele, alimente mai bogate in calorii decat ne-am imagina. De exemplu, covrigii au in jur de 400 kcal la 100 g.
  9. Nu uitati sa dormiti suficient si sa faceti miscare de cate ori aveti ocazia!

Dr Catrinel Macovei

medic primar
Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice
Reteaua privata de sanatate Regina Maria, Cotroceni
Tel: 021.9268
E-mail: catrinel.macovei@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Catrinel Macovei

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea