Sanatate

#depistare boala de rinichi # insuficienta renala cronica # boala cronica renala

Expertul Acasa.ro, dr Carmen Maria Constantin: Tu esti predispus la aparitia bolii cronice de rinichi?

Boala cronica de rinichi (BCR) sau altfel numita insuficienta renala cronica presupune pierderea treptata a functiei renale. Rinichii filtreaza "deseurile" si excesul de apa din corp, care apoi sunt excretate in urina.
 

Cand boala cronica de rinichi ajunge in stadii avansate, se pot acumula cantitati excesive si periculoase de lichide, electroliti si deseuri in corp. In stadiile precoce ale bolii cronice de rinichi, pacientii pot avea putine semne si simptome.

Boala cronica de rinichi poate sa nu se exprime in mod evident pana cand functia rinichilor este sever afectata.

In timp apar complicatii cum ar fi: cresterea tensiunii arteriale, anemie, afectare osoasa, afectarea nervilor, alterarea starii de nutritie. Boala cronica de rinichi creste riscul de a face o boala de inima si o boala a vaselor sanguine. Aceste probleme apar in general lent, de-a lungul unei perioade lungi
de timp.

Tratamentul bolii cronice de rinichi se concentreaza in special pe reducerea progresiei afectarii renale, in mod special controland cauza care declanseaza afectarea renala.

Boala cronica de rinichi poate fi cauzata de diabet, hipertensiune arteriala si alte boli. Cand ea progreseaza, poate conduce la insuficienta renala cronica. In aceasta situatie, pacientul necesita transplant sau dializa pentru mentinerea vietii.

Care sunt afectiunile care conduc la boala cronica de rinichi?

 

Cele doua mari cauze ale bolii cronice de rinichi sunt diabetul si hipertensiunea arteriala, care sunt responsabile de aproximativ doua treimi din cazurile de boala cronica de rinichi. Diabetul apare cand nivelul glucozei din sange creste si in timp apar afectari ale multor organe din corpul vostru, incluzand afectarea rinichilor si a inimii, ca si a  vaselor de sange, nervilor si ochilor.

Hipertensiunea arteriala necontrolata sau prost controlata poate duce si ea la afectarea rinichilor, a inimii sau  la accident vascular cerebral.

Alte cauze ce pot afecta rinichii sunt: 

 

1. Glomerulonefritele, un grup de boli care provoaca inflamatie la nivelul rinichilor si altereaza functia lor de filtrare.  Aceste boli sunt a treia cauza de afectiuni renale ce conduc la boala renala cronica.

 

2. Bolile congenitale, cum ar fi boala renala polichistica

 

3. Malformatiile renale

 

4. Bolile autoimune

 

5. Litiaza renala, tumorile renale, adenoamele de prostata si cancerul de prostata -la barbati.

 

6. Infectiile urinare repetate

Care sunt simptomele bolii cronice de rinichi?

Cele mai multe persoane nu au niciun simptom pana cand boala renala cronica este in stadiu avansat.

In timp, pacientii pot acuza:

1. oboseala si pierderea energiei

 

2. tulburari de concentrare

 

3. apetit scazut

 

4. tulburari de somn

 

5. crampe musculare in timpul noptii

 

6. edeme in jurul ochilor, in special dimineata

 

7. piele uscata

 

8. nevoia de a urina des, in special noaptea.


Orcine poate face boala renala cronica, la orice varsta, insa unele persoane sunt mai predispuse la aceasta. Aveti risc crescut daca aveti diabet, daca sunteti hipertensiv, daca aveti istoric familial de boala de rinichi sau daca aveti peste 60 de ani.

Ce este rata de filtrare glomerulara

Rata de filtrare glomerulara (RFG) reprezinta  testul cel mai bun de masurare a functiei renale si determina stadiul bolii renale. Calculul RFG se face in general de catre medicul de familie, sau de catre medicul nefrolog si ia in calcul cretinina serica, varsta pacientului, rasa, sexul, precum si alti 
factori. Cu cat boala este detectata mai precoce, cu atat aveti sanse mai mari sa incetiniti sau sa opriti progresia bolii.

Sursa: www.Kidney.org/kidneydisease/aboutckd

 

Dr Carmen Maria Constantin
Medic primar nefrolog
Competenta in ultrasonografie generala si ecografie vasculara
Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare
Centrul medical ”Dr. Pop de Popa” – Bucuresti
Tel: 021.311.00.02

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Carmen Constantin

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea