Sanatate

#diabet #boala renala cronica #boli renale diabetici #control diabet

Expertul Acasa.ro, dr Carmen Maria Constantin: Diabetici, protejati-va rinichii!

In prezent se estimeaza ca mai mult de 5% din populatia mondiala sufera de o boala renala cronica. Intre 400 si 600 milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de insuficienta renala cronica. In lipsa unui diagnostic precoce, milioane de oameni decedeaza prematur din cauza acestei afectiuni
sau din cauza complicatiilor cardiovasculare determinate de diabet. Aceste afectiuni pot sa fie detectate precoce si evolutia lor poate fi oprita sau incetinita.
 


Cauzele clasice de boala renala cronica sunt afectiunile inflamatorii ale rinichilor, infectiile, bolile obstructive urinare, precum si bolile genetice, cum ar fi boala polichistica renala.

Mai mult de 80% dintre pacientii diabetici nu cunosc suficient efectele diabetului asupra rinichilor si nici obiectivele si mijloacele de tratament

In ultimii ani, in toate tarile, diabetul si hipertensiunea arteriala au devenit cauzele cele mai frecvente de afectare renala. In urmatorul deceniu numarul de bolnavi diabetici care vor necesita un tratament de substitutie renala prin dializa sau vor fi transplantati se va dubla.

 

Boala renala - o afectiune cu evolutie lenta

Bolile renale sunt mult timp silentioase si au simptome putine. Ele sunt usor de detectat printr-un examen sumar de urina, prin care se depisteaza existenta albuminuriei si prin dozarea in sange a creatininei. La persoanele cu risc (diabetici, hipertensivi, obezi, fumatori, persoane peste 50 de ani,
persoane cu antecedente familiale de boala renala) depistarea acestor modificari trebuie sa fie o prioritate. Cea mai mare parte a bolilor renale sunt tratabile si progresia lor poate sa fie incetinita, mai ales daca depistarea se face precoce.

Prima consecinta a unei afectiuni renale cronice necunoscute este pierderea progresiva a functiei renale, pacientul ajungand in final sa faca dializa sau sa beneficieze de un transplant renal.

A doua consecinta majora este decesul prematur din cauza complicatiilor cardiovasculare.

Pacientii diabetici au la dispozitie 7 masuri preventive-cheie:

  • controlul hipertensiunii arteriale, ceea ce permite incetinirea pierderii functiei renale
  • reducerea proteinuriei prin medicamente blocante ale sistemului renina-angiotensina
  • reducerea aportului de sare, ceea ce favorizeaza controlul hipertensiunii arteriale
  • controlul hiperglicemiei si hipercolesterolemiei
  • oprirea fumatului
  • cresterea activitatii fizice
  • controlul surplusului ponderal

In fiecare stadiu al bolii renale diabetice, pacientii pot beneficia de un tratament eficient si simplu care sa permita stabilizarea si chiar inversarea evolutiei microalbuminuriei, precum si regresia proteinuriei. Functia renala poate sa se stabilizeze si chiar sa se amelioreze sub tratament. Mai mult de 80% dintre pacientii diabetici nu cunosc suficient efectele diabetului asupra rinichilor si nici obiectivele si mijloacele de tratament. De aceea, pentru a reduce riscurile aparitiei complicatiilor pe termen lung, ingrijiti-va cu atentie diabetul!  Mentineti nivelurile glicemiei, tensiunii arteriale si colesterolului cat mai aproape de valorile normale si astfel veti reduce progresia bolii renale cronice!

Dr Carmen Maria Constantin
Medic primar nefrolog
Competenta in ultrasonografie generala si ecografie vasculara
Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare
Centrul medical ”Dr. Pop de Popa” – Bucuresti
Tel: 021.311.00.02

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Carmen Constantin

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea