Sanatate

# laser dentar #chiuretaj subgingival #chirurgie paradontoza #paradontoza

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog: Solutii moderne pentru salvarea dintilor afectati de paradontoza

Atunci cand vine vorba despre afectiuni stomatologice, paradontoza este boala care ne sperie cel mai tare. Este imposibil sa nu fi dat peste imaginile cu gingii sangerande, radacini expuse si macinate sau dinti lipsa... Chiar si asa, statisticile din practica arata ca aproape 80% din populatia tarii este afectata de aceasta boala care, de altfel, poate fi prevenita, in majoritatea cazurilor, printr-o igiena orala corecta.

Concret, paradontoza este o infectie la nivelul gingiei si tesuturilor de sustinere ale dintelui, cauzata de bacterii si tartru. Simptomele bolii, care poate duce la pierderea dintilor, sunt usor de recunoscut. Paradontoza debuteaza cu sangerarea gingiilor, miros neplacut si depuneri de tartru. In acest stadiu, afectiunea poate fi tratata prin detartraj si administrarea de antibiotice. In caz contrar, boala evolueaza rapid cu mobilitatea dintilor, sensibilitate la rece sau la cald, reducere osoasa si retractie gingivala. In aceasta faza, de multe ori este nevoie de interventii chirurgicale pentru a salva cat mai repede dintii. In functie de gravitate, medicul stomatolog cu specializare in chirurgie, poate recurge la diverse proceduri. Sigur, toate se fac sub anestezie.

Chiuretajul subgingival este o prima faza a chirurgiei parodontale. Aceasta interventie se face atunci cand apar pungile parodontale, acele buzunare intre gingie si radacina dintelui, acolo unde se aduna bacteriile si se formeaza, implicit, infectia. Chiuretajul are ca scop indepartarea tesutului necrozat si inflamat. Procedura este destul de neplacuta, in timpul chiuretajului gingia sangerand abundent. Nu te speria, este o reactie normala a organismului, iar sangerarea se va opri pe masura ce tesutul se indeparteaza. Dupa interventie, stomatologul va face spalaturi cu ser fiziologic sau solutie cu clorhexidina pentru indepartarea resturilor. Aceasta procedura, daca este facuta la timp, are rolul de a opri evolutia bolii.

Atunci cand pungile parodontale au o adancime medie spre mare, peste 5 mm, stomatologul va recomanda operatia cu lambou, pentru a putea indeparta toate tesuturile afectate. Majoritatea pacientilor care au fost diagnosticati cu parodontoza moderata pana la severa trebuie sa urmeze aceasta procedura. Lamboul este un fragment de mucoasa care se desprinde de pe osul alveolar, cu scopul de a avea acces direct si o mai buna vizibilitate asupra zonei care trebuie operata. Medicul va curata apoi in profunzime, folosind fie ultrasunetele, fie instrumente specifice. La final, lamboul este repozitionat astfel incat sa protejeze plaga.

Alternativa moderna si mai putin invaziva a operatiei cu lambou si a chiuretajului este laserul dentar. Potrivit studiilor, acesta procedura este mai eficienta in distrugerea bacteriilor. In plus, este perfecta pentru cei care refuza tratamentul parodontal din cauza fricii. Aceasta metoda nu este dureroasa si presupune mai putina sangerare. Practic, medicul trebuie doar sa introduca laserul in interiorul pungii parodontale pentru a elimina tesutul necrozat si bacteriile.

Grefa de tesut moale se recomanda atunci cand radacinile dintilor sunt expuse din cauza retractiei gingivale. Mai exact, daca retragerea gingiei este semnificativa, este nevoie de inlocuirea tesutului deteriorat. Acest lucru se face de obicei prin prelevarea unei mici zone de tesut din cerul gurii si atasarea ei in locul afectat. Aceasta procedura acopera radacinile expuse ale dintilor, contribuind si la imbunatatirea aspectului danturii.  Grefele de gingie au rolul atat de a acoperi radacinile dezgolite, asa cum am mentionat, cat si de a stimula dezvoltarea de gingie acolo unde aceasta lipseste.

Gingivectomia este opusul grefei de tesut. Aceasta se face atunci cand gingia este crescuta in exces peste suprafetele dintilor, ingreunand masticatia si chiar vorbirea. Interventia chirurgicala consta in decuparea, sub anestezie locala, cu bisturiul, a gingiei in exces. Se stabileste nivelul dorit, apoi gingia este cusuta. Firele se indeparteaza dupa o saptamana, vindecarea putand dura intre 10 si 15 zile. Nivelul gingiei se poate stabiliza dupa 15 zile si este posibil ca gingia sa se retraga putin, ca efect secundar al interventiei chirurgicale.

Atunci cand paradontoza este avansata si a distrus osul din jurul radacinii dintelui, se recomanda grefa de os. Aceasta ajuta la fixarea dintilor si previne pierderea lor. De asemenea, se recomanda si atunci cand pacientul a pierdut deja un dinte sau mai multi si este nevoie de implant. Grefa de os se monteaza inainte de implantul dentar, intrucat tesutul osos este prea slabit pentru a sustine pivotul. Grefa poate fi compusa dintr-un os al pacientului, os animal sau un os sintetic, in functie de ce decide medicul.

Paradontoza este o afectiune serioasa, dar poate fi evita daca se respecta cateva reguli simple. Vizitele regulate la stomatolog pentru detartraj sau periaj profesional, de cel putin doua ori pe an, sunt obligatorii. La fel si o igiena orala corecta ce implica periaj de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura. De asemenea, evita fumatul si adopta un stil de viata corect, care sa implice o alimentatie bogata in calciu, vitaminele B si C.

Sursa foto: Excelline Medical Corp

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Bilal Takouzli

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea