Sanatate

#litiaza renala #pietre la rinichi #ceaiuri pietre la rinichi #uleiuri litiaza renala #tratament pietre la rinichi

Expert Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Terapii blande care dizolva pietrele la rinichi

In ultimii ani, a crescut numarul cazurilor de litiaza renala - formarea de calculi (pietre) la nivelul aparatului renal. Se apreciaza ca aproximativ 10% din populatie dezvolta pietre la rinichii. Ingrijorator este faptul ca aceasta afectiune apare tot mai des la copii, ca o consecinta directa a alimentatiei nesanatoase, de tip-fast-food si a hidratarii insuficiente.

 

Sucul de patrunjel are actiune de dizolvare a pietrelor si de favorizare a eliminarii lor.

Dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Litiaza renala poate ramane mult timp asimptomatica sau poate declansa colici renale atunci cand calculul blocheaza partial sau total calea urinara sau migreaza: dureri puternice la nivel lombar si la nivelul abdomenului inferior, senzatie de greata, voma, cefalee, ameteli, urini inchise la culoare.

Factori favorizanti

  • hidratarea insuficienta;
  • aport crescut de vitamina D, de suplimente cu vitamina C;
  • boli: hiperparatiroidie, cancer, obezitate;
  • infectii la nivel urinar;
  • medicamente: antiacide, diuretice, corticosteroizi;
  • alimentatie bogata in proteine, in sodiu, alimente tip fast-food, alimente procesate, semipreparate;
  • dieta saraca in calciu;
  • sedentarism;

Calculii renali pot fi formati din calciu - cei mai frecventi, din struvit - formati din magneziu si amoniac, ce apar in special la femei, din acid uric, din cistina.

Tratament

Pietrele mici (cu diametru pana in 5 mm) pot fi eliminate in mod spontan. Hidratarea masiva (aproximativ 3 l/zi, repartizata de-a lungul zilei, cate un pahar la fiecare ora) poate fi utilizata cu succes in cazul pietrelor mici, dar doar daca nu exista o colica renala, in caz contrar, poate accentua simptomatologia. Este foarte importanta analiza compozitiei chimice a pietrelor, deoarece ne poate furniza recomandari referitoare la dieta, in scopul diminuarii ratei de formare a acestor calculi.

Pentru calculii formati din oxalat de calciu se recomanda evitarea consumului de spanac, stevie, mazare, fasole, conopida, nuci, usturoi, telina, ceapa, cafea, cacao, ciocolata, bauturi energizante din comert.

Pentru calculii formati din acid uric se recomanda diminuarea consumului de proteina animala sau vegetala (carne, organe, ciuperci, soia).

In cazul in care nu se obtin rezultate favorabile sau daca pietrele provoaca blocaj renal sau infectii, ele trebuie indepartate pe cale chirurgicala (operatie clasica, operatie laparoscopica, nefrolitotomia percutanata, litotritia).

Este recomandat si consumul de sucuri naturale de citrice (mai putin de grapefruit), care diminueaza formarea calculilor din calciu.

Atentie! Si apele minerale trebuie alese in functie de natura calculului, din cauza compozitiei chimice a apei, care poate produce precipitarea sarurilor in urina. Este bine sa schimbam la trei-patru luni tipul de apa minerala folosita.
 

Trebuie corectata aciditatea sau alcalinitatea urinei.

 

Infuzii, decocturi, in cure de cate doua luni

Se pot folosi plante care au actiune diuretica, antiseptica si dezinfectanta, antiinflamatorie si antispastica la nivelul cailor urinare; in cazul unor pietre mici, pot ajuta si la dizolvarea acestora si eliminarea lor prin urina. Cel mai bine este folosirea acestor plante in amestec, sub forma de infuzie sau decoct, trei-patru cani/zi, timp de una-doua luni. Recomandate sunt: radacina de osul-iepurelui, zamosita, frunze de merisor, de mesteacan, de maces, urzica moarta sau vie, coada-calului, ienuparul, cozi de cirese, matase-de-porumb, merisor, sanziene, turita-mare, frunze de strugurii-ursului, radacini de pir, muguri pin.

Sucul de patrunjel are actiune de dizolvare a pietrelor si de favorizare a eliminarii lor.

Se pot utiliza si tinctura de ienupar, de mesteacan, de urzica, de papadie, de iarba-mare, de ghimpe si de telina, cate o lingurita de doua-trei ori/zi, in 200 ml apa.

Uleiurile esentiale, de ajutor

Foarte utila este si aromoterapia, folosind un amestec de uleiuri esentiale (tamaie, ienupar, lamaie, portocal, geranium), cu actiune antispastica la nivelul cailor urinare, diuretica, antiinflamatorie, previne formarea calculilor urinari si favorizeaza eliminarea celor existenti.

Gemoterapia este deosebit de benefica, se pot utiliza extracte din  mladite de afin, mladite de iarba-neagra, seva de mesteacan, cate 50 picaturi/zi, in cure de doua-trei luni.

Rezultate bune au dat si sedintele de reflexoterapie, 10-15 sedinte.

Tratamentul trebuie prescris si urmarit de catre un medic fitoterapeut.

Ce remedii ajuta la maruntirea si la eliminarea mai usoara a pietrelor la rinichi? Ce fel de ceaiuri putem bea periodic pentru a preveni calculii renali, mai ales in cazul in care avem o predispozitie la aceasta problema?


Desi cercetarile recente au ratat ca dieta singura nu este un factor determinant in aparitia litiazei renale, ea poate influenta dimensiunea pietrelor mai ales la pacientii cu predispozitie pentru aceasta afectiune.

In general, este bine sa se cunoasca natura calculilor renali (oxalat calciu, urat, carbonati, fosfati) si, in functie de aceasta, sa se evite sau sa se limiteze consumul unor alimente: proteina animala in cazul uratilor; fructe de padure, legume (fasole verde, sfecla, spanac, rosii, suc de fructe), nuci, ciocolata si ceai in cazul oxalatilor.

Indiferent de natura pietrei este bine sa se adopte o alimentatie cu mai putina carne, sare, grasimi, zahar, mai multe fibre, legume si fructe, cereale integrale si un consum constant de lichide de 2-3 litri pe zi.

In cazul pietrelor mici (pana la 5 mm in diametru) care nu produc infectii sau colici, o hidratare corespunzatoare este de ajuns pentru eliminarea lor.

Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro

Telefon: 0733.299.355
med-as.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea