Sanatate

#sifilis #tratament sifilis #cauze sifilis #penicilina

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Sifilisul, boala care nu dispare niciodata

Sifilisul este o afectiune produsa de o bacterie, Treponema Pallidum. Se transmite cel mai adesea prin contact sexual, dar si de la mama la fat, prin transfuzii de sange sau prin contact cu o leziune specifica daca exista o mica poarta de intrare - mica leziune pe piele, mucoasa.

Are mai multe faze de evolutie: sifilisul primar, secundar, latent si tertiar.

Sifilisul este o afectiune extrem de “inteligenta”, in sensul ca poate imbraca aspectul oricarei alte boli. Este un mare imitator.

Ar fi fost adus in Europa de echipajul lui Cristopher Columb. Adolf Hitler, Arthur Schopenhauer, Vincent van Gogh, Franz Schubert s-au lovit de aceasta boala.

Numarul de cazuri de boala variaza cu epoca. Au crescut ca numar odata cu libertatea sexuala sau folosirea drogurilor cu administrare intravenoasa. In momentul de fata, barbatii sunt mai afectati mai ales in contextul relatiilor homosexuale.

Cum se manifesta?

Manifestarile sunt functie de faza.

In sifilisul primar apare o mica ulceratie la locul de patrundere a bacteriei. Se dezvolta pe orice zona functie de tipul de contact. Uneori pot fi mai multe leziuni. Sunt nedureroase si pot fi ignorate daca se dispun vaginal, intrarectal. Leziunile apar la circa 3 saptamani de la contact si “se vindeca” lasand o zona mai tare in circa 4-8 saptamani. Leziunea deschisa este extrem de infectioasa. Asociaza marirea ganglionilor de partea afectata, nedureroasa.

Sifilisul secundar apare la aproximativ 2-10 saptamani de la leziunea primara. Putem spune ca la 3-4 luni e in forma sa maxima. Eruptia poate fi localizata sau generalizata, poate afecta palmele si talpile imitand bataturile sau negii, poate afecta mucoasa, poate duce la pierderea parului in anumite zone. Leziunile seamana cu orice: acnee, pitiriazis rozat, foliculite etc. Ganglionii pot fi mariti, se pot asocia manifestari tip cefalee, febra, dureri musculare. In cateva saptamani toate manifestarile dispar si sifilisul trece in faza de latenta. Sifilisul secundar este extrem de infectios.

Sifilisul latent nu se asociaza cu nicio manifestare. Poate avea o evolutie foarte indelungata, pana la 25 de ani, cand trece sau nu in faza de sifilis tertiar. Se descriu doua forme: sifilisul latent precoce, care include perioada de 1 an de la aparitia manifestarilor de sifilis primar sau secundar, si cel latent tardiv, peste un an. Infectiozitatea e redusa in sifilisul latent, dar gravida poate transmite copilului infectia.

Sifilisul tertiar apare la distanta mare de sifilisul secundar. Unele peroane nu trec deloc in faza de sifilis tertiar, ci raman in faza de latenta. Faptul ca avem un tratament pentru sifilis a scazut cu mult cazurile de sifilis tertiar. Afecteaza aproape orice organ: creier, nervi, inima, ficat, vase de sange, articulatii, oase etc.

Sifilisul congenital este cel care se transmite de la mama la copil prin placenta sau actul nasterii. Poate avea manifestari precoce, foarte asemanatoare cu sifilisul secundar, sau tardive care merg cu anomalii dentare, afectare piramida nazala, surditate si alte manifestari neurologice.

Cum se transmite?

Cum am spus si mai sus, cel mai adesea prin contact sexual. Bateria patrunde printr-o mica leziune, microscopica. Altfel, transfuziile de sange, folosirea in comun a acelor pot determina sifilis. Se transmite de la mama la fat.

Sifilisul nu se poate transmite prin folosirea in comun a toaletelor, a obiectelor de vestimentatie, a piscinei sau saunei. Daca ai facut odata sifilis si te-ai vindecat nu inseamna ca nu mai poti fi expus la o noua infectie.

Care sunt factorii de risc?

  • sexul neprotejat
  • partenerii multiplii
  • homosexualitatea
  • prezenta unor leziuni active de herpes poate creste gradul de transmitere a bolii
  • infectia HIV

Ce teste de laborator se fac in sifilis?

Se pot face teste ce identifica anticorpii care apar in sifilis. Unii sunt foarte utili pentru a monitoriza evolutia tratamentului, scopul fiind negativarea lor, altii raman pozitivi toata viata. Uneori, rezultatele pot fi fals pozitive si trebuie sa completam cu alte teste specifice. Cea mai mare parte a anticorpilor incep sa se pozitiveze de 1-2 saptamani dupa aparitia leziunii initiale, a sancrului.

Bacteria poate fi vizualizata direct din leziunea deschisa cu un microscop special.

Ecografia de cord, evaluarea lichidului cefalorahidian se impun cand se suspecteaza o astfel de afectare, in sifilisul tertiar.

Partenerii persoanelor infectate trebuie evaluati si tratati.

Cum se trateaza?

Raspunsul cel mai corect: cu penicilina. Daca sunteti alergici la aceasta se prefera desensibilizarea la penicilina in schimbul altui antibiotic. Cu cat este identificat mai repede, cu atat se vindeca mai rapid. Tratamentul se face conform protocoalelor in vigoare.

Dupa prima doza de tratament poate sa apara o reactie specifica, Jerisch-Herxheimer, ca urmare a unor molecule inflamatorii eliberate de bacteriile distruse. Se manifesta cu cefalee, febra, frison, dureri musculare, ritm cardiac crescut sau accentuarea leziunilor de sifilis. Dispar in aproximativ 24 de ore. Se recomanda asocierea de antipiretice sau analgezice pentru a reduce manifestarile.

Trebuie evitat contactul sexual pe perioada de tratament si cand este inca infectios. Trebuie anuntat partenerul cu privire la boala la care a fost expus. Esecul tratamentului apare atunci cand nu il urmam corect. E obligatoriu sa va prezentati la evaluari periodice pentru a evalua raspunsul la tratament.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian