Sanatate

#riduri #toxina botulinica #laser #dermabraziune #tratament riduri #peeling riduri

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Ridurile noastre, o poveste fara sfarsit

Ridurile, atat de comune pielii imbatranite, se regasesc, de fapt, la orice varsta. Inclusiv bebelusii au riduri in zona pliurilor. Nu dispar niciodata spontan. Poate un fenomen inflamator care asociaza edem sau infiltrarea cu celule sa stearga santurile din piele. Dincolo de interventia factorilor externi (factori extrinseci), o mare parte din riduri sunt legate de anatomia si mimica fetei sau a segmentului implicat (factori intrinseci). La nivelul fruntii, muschii puternici sunt strans legati de piele si contractia acestora repetata va determina ridurile orizontale sau cele verticale dintre sprancene.


Factorii extrinseci sunt reprezentati in primul rand de ultraviolete si fumat. Aceste riduri se regasesc pe zonele fotoexpuse, tind sa fie fine, difuze si sa asocieze, la examinarea cu microscopul, dezorganizare importanta la nivelul dermului cu distrugerea fibrelor elastice.

Mostenirea genetica predispune sau nu la acest tip de imbatranire. Populatia deschisa la culoare face mai repede riduri cauzate de soare decat cea inchisa la piele.

Ridurile nu reprezinta o afectiune, dar pentru multi dintre noi prezenta lor este un factor ce ne influenteaza major. De aceea recurgem la orice solutie salvatoare incepand cu creme-minune si terminand cu bisturiul.

 

Care sunt solutiile pentru ridurile noastre?

Facand o sinteza, nu prea multe:

  1. paralizia musculaturii superficiale implicate in mimica
  2. umplerea ridurilor cu substante biocompatibile pielii noastre
  3. modificari la nivelul colagenului prin mijloace invazive sau nu
  4. chirurgia

Unele sunt la fel de simple ca aplicarea unei creme, altele implica riscurile unei interventii chirurgicale serioase.

Toxina botulinica

La origini, aceasta este o toxina produsa de o bacterie, Clostridium botulinum, responsabila de imbolnavirea si decesul in urma consumului din alimente ambalate in cutii de conserve. Moarte apare prin paralizia muschilor implicati in respiratie.

Oamenii de stiinta au prelucrat aceasta toxina, au transformat-o intr-o forma sigura care poate fi injectata in muschii spastici sau cei superficiali producand pareza care dureaza minim 2-3 luni. In privinta ridurilor, adesea se trateaza cele din treimea superioara a fetei. Efectele adverse sunt cauzate de injectarea de toxina in zone periculoase, inadecvate pentru aceasta operatiune, de difuzia acesteia in aceste zone. Efectele adverse sunt insa temporare. In prezent se lucreaza la formule de aplicare locala (topice) de toxina botulinica.

Substantele de umplere, fillerele

Sunt folosite pentru a umple santurile determinate de riduri. Se pot asocia cu tratamentul cu botox. Sunt recunoscute ca fillere: grasimea autologa, colagenul, acidul hialuronic, acidul lactic, hidroxiapatita. La acestea se adauga o varietate mult mai larga de substante nerecunoscute ca atare si neaprobate pentru tratamentele cosmetice, care in trecut au dus la efecte adverse destul de severe: silicon, uleiuri minerale etc. Multe dintre fillere necesita reinterventie dupa un anumit interval de timp, din cauza resorbtiei.

Substantele care influenteaza refacerea componentelor pielii

Derivatii de vitamina A remodeleaza dermul superior, inducand sinteza de colagen cand sunt aplicati local o perioada mai lunga de timp. Dintre acesti derivati (retinoizi),  tretinoinul s-a dovedit cel mai usor de folosit si cu rezultate foarte bune, mai ales pe tegumentul fotoagresat. Pentru a fi cu adevarat eficient, tretinoinul trebuie asociat cu fotoprotectie riguroasa si constanta. Din pacate, aplicarea pe fata a tretinoinului produce la multe persoane asa-zisa dermatita la retonoizi, care se manifesta cu roseata si descuamare.

Mai sunt o serie de mijloace ceva mai invazive care determina modificari ale colagenului din derm. Acestea includ: laserul, dermabraziunea si peelingurile chimice. Ele determina injurie celulara suficienta sa stimuleze fibroblastele sa produca si sa reconfigureze colagenul distrus de factorii externi.

Alte remedii studiate si evaluate pentru a stergerea ridurile nu se cunosc. Chiar daca exista, evaluarea lor din punct de vedere al sigurantei aplicarii nu s-a facut.

Interventiile chirurgicale

Chirurgia sterge ridurile prin inlaturarea excesului de piele, prin intinderea acesteia in zone cu elasticitate pierduta. Se face in sala de operatie, adesea cu anestezie generala.

Preventia este si ea un pas decisiv in lupta cu ridurile. Factorii intrinseci nu pot fi combatuti. Se poate lucra insa la factorii externi prin evitarea expunerii la soare sau a fumatului. Cand razele de soare “bronzeaza pielea” produc in profunzime dezorganizarea si distructia fibrelor de colagen si elastina. Distructia e cumulativa, asa ca nu e niciodata prea tarziu sa ne ferim de soare si solar, sursa de ultraviolete A si B. E cert ca expunerea la soare are beneficiile ei, mai ales in ceea ce priveste sinteza de vitamina D3 (forma activa a vitaminei D), dar puse in balanta aceste beneficii pierd in fata riscului de cancer de piele. Vitamina D exista si in farmacie, dar cancerul de piele ia nastere la soare.

 

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei 
Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon: 021 317.95.03

simian.ioana@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea