Sanatate

# acadele #ata dentara #guma de mestecat #stomatita de contact

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Produsele pe care le folosim cu totii si care pot da stomatita de contact

Stomatitele de contact sunt reactii inflamatorii la nivelul mucoasei bucale care sunt determinate de factori variati, unii pur iritanti, altii alergici.

 

Cum apare stomatita?

Mucoasa bucala este mai norocoasa fata de piele in ceea ce priveste reactia la factorii alergici sau iritanti din mai multe motive:

  • prezenta salivei, care realizeaza o spalare continua a suprafetei si “dilutia” factorilor agresivi
  • circulatia bogata a sangelui la nivel bucal, care reduce timpul de contact al alergenului cu mucoasa
  • densitatea mica de celule ale sistemului imunitar (limfocite).


In ciuda acestor factori protectori, reactia alergica sau iritativa la nivelul mucoasei bucale nu este chiar rara, intalnindu-se mai ales la persoanele in varsta care au beneficiat de lucrari dentare.

Factorii alergeni si iritativi cei mai incriminati sunt reprezentati de:

  • substante care intra in compozitia pastelor de dinti, apei de gura, eventual ata dentara;
  • mirodenii, condimente ca scortisoara, mentol, eugenol;
  • colofoniu din ata dentara si adezivii dentari;
  • substante antimicrobiene: clorhexidina, compusi cuaternari de amoniu;
  • unele ingrediente ale gumei de mestecat (revenim la scortisoara si mentol);
  • propolisul este unul din alergenii cei mai importanti, folosit pe scara larga in diferite scopuri (antiseptic, stimularea sistem imun);
  • cosmeticele sunt raspunzatoare mai ales de reactiile la nivelul buzelor si mucoasa din jur;
  • amalgamurile cu mercur, aur, paladiu, platina folosite pentru plombarea danturii;
  • metalele folosite la proteze precum nichelul (expus la mucoasa atunci cand protezele sunt executate prost sau suprafata s-a corodat); aceleasi materiale se pot regasi in aparatul dentar, coronita, punti etc.
  • alimentele dau mai rar stomatite de contact: nucile si semintele de orice fel in general, unele branzeturi, mancarurile condimentate sau compusi adaugati precum arome, conservanti si coloranti din guma de mestecat, acadele.


Cum se manifesta?

Inflamatia poate cuprinde toata mucoasa bucala: limba, palat dur, mucoasa obrajilor. Zona afectata devine rosie, umflata, uneori dezvolta rapid vezicule care se rup lasand o suprafata erodata, ulcerata, cu denudari de mucoasa pe o suprafata mai mare sau aparitia de pete albe. Asociaza senzatie de arsura si usturime locala.

Cum se diagnosticheza?

In primul rand prin examinare directa. Uneori sunt necesare examene specifice pentru a exclude alte afectiuni ale mucoasei si pentru a identifica posibilul alergen. Un examen micologic poate exclude o eventuala candidoza; biopsia cu examen histopatologic exclude afectiuni ceva mai severe ca lichen plan, lupus, pemfigus, cancere de mucoasa; patch testarea poate identifica alergenul.

Cum se trateaza?

Cel mai important este sa indepartam alergenul sau factorul iritant. Manifestarile nu se remit fix in ziua in care am decis ca acest factor sa nu mai intre in contact cu mucoasa, ele se pot prelungi pe o perioada de 2-3 saptamani.

Tratamentul se aplica local, foarte rar sistemic si se bazeaza pe cortizonice, eventual incluse intr-o baza speciala care sa reziste “spalarii” suprafetei efectuata de saliva. Un cub de gheata poate calma simptomatologia.

 Prognosticul bolii este unul bun, daca se identifica rapid agentul cauzal; din pacate, mai ales in cazul lucrarilor dentare, desi indepartate, manifestarile mai persista o perioada de timp; titanul este un material sigur in lucrarile dentare pentru pacientii alergici.

Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
Telefon:
021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon:
021.317.95.03
Mail: simian.ioana@gmail.com
Clinica Gral Colentina
Telefon:
021.317.83.95; 0730.025.818
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea