Sanatate

#protectie solara #spf #fotoprotectie #machiaj cu fotoprotectie # lotiuni fotoprotectie #spray fotoprotectie

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Care sunt cele mai potrivite creme de protectie solara? Lectia de fotoprotectie

Nu stiti ce creme de fotoprotectie sa alegeti? Cand si unde sa le aplicati? Daca sunt inofensive sau pot avea efecte adverse? Haideti sa facem o lectie rapida despre fotoprotectie, mai ales ca se apropie minicavanta de 1 Mai.


Ce sunt cremele de fotoprotectie?

Sunt produsi creati pentru a absorbi, reflecta doua din radiatiile emise de soare UVB si/sau UVA. Contin filtre chimice si fizice.

Filtrele chimice (organice) absorb radiatiile si le aduc la un nivel de energie mai joasa. Pot contine oxibenzona, avobenzona, octocrilen, dioxibenzona, acid aminobenzoic etc.

Unele asigura protectie UVB, altele si UVA (oxibenzona, avobenzona).

Filtrele fizice (anorganice) reflecta si imprastie radiatiile UV. Contin oxid de zinc sau titan care blocheaza atat UVA, cat si UVB.

Ce trebuie sa citim pe eticheta cremelor de fotoprotectie?

Sunt cateva puncte importante de urmarit cand va alegeti crema de pe raft.

SPF se refera in special la protectia oferita fata de radiatia UVB. Un SPF de 15 blocheza 93% din radiatii. Unul de 30 blocheaza 97%. Problema e ca nu mereu se respecta cantitatea corecta de crema aplicata, incat intre cele doua valori ale SPF-ului pot aparea mari diferente. Cu cat SPF-ul ajunge spre valoarea limita de 50, cu atat obtinem si o protectie pentru UVA. 

SPF se adreseaza mai cu seama radiatiilor UVB, noile reglementari impunand specificatii si pentru UVA.

Produsele cu SPF asa-zis mai mare ca 50 nu fac nimic in plus fata de unele cu mentiunea 50. Este o gaselnita comerciala.

Mentiunea UVA este la fel de importanta ca si SPF-ul. Filtrul fizic, avobenzona, oxibenzona, octocrilenul asigura aceasta fotoprotectie.

Ca si reguli generale, optati pentru un SPF minim 15 (preferabil peste 30 pentru plaja) si pentru specificatia protectie UVA.
 

Produs waterproof, foarte important daca ne place sa ne balacim, dar si daca transpiram excesiv. Si cu un produs waterproof, tot va trebui sa ne reinnoim fotoprotectia imediat ce iesim din apa. Avantajul e ca nu dispare de pe noi imediat ce intram in bazin. Ca regula generala, aplicati un
nou strat dupa aproximativ doua ore.

Exista produse care ne apara de soare si insecte. Nu optati pentru ele! Cumparati protectia solara si separat spray-ul ce goneste insectele.
 

Cum se aplica un produs de fotoprotectie?

In primul rand, intr-o cantitate generoasa. Sase-sapte lingurite sunt necesare pentru tot corpul: o jumatate de lingurita pentru fata, urechi, gat. Reinnoiti la un interval de doua-patru ore.

Daca folositi produse de machiaj cu fotoprotectie si va expuneti soarelui ceva mai mult, ar trebui sa le reinnoiti in  acelasi ritm. Daca stati mai mult in spatii acoperite, este suficient machiajul de dimineata.

Nu ignorati buzele, pleoapele, dosul mainilor, urechile, zona alopecica a scalpului (chelia).

Copiii trebuie fotoprotejati. Trebuie sa intre in rutina gestul de a ne da cu produse care ne apara de soare. Este valabil pentru copiii de peste 6 luni, cei mai mici nu au voie la plaja.

Ce tip de produs sa aleg?

Fotoprotectia isi schimba mereu infatisarea; de la creme, lotiuni, acum avem uleiuri, spray-uri, stick-uri de buze sau pentru zonele foarte expuse ale nasului si urechilor; avem nenumarate produse de machiaj cu SPF.

Alegeti ce va convine, adaptat tipului de piele si zonei pe care vreti sa o protejati.

Daca folositi produse autobronzante, alegeti/le doar pe cele care au si fotoprotectie.

Imi pot dauna produsele de fotoprotectie?

Cele cu filtru fizic sunt cele mai sigure: nu irita si nu alergizeaza. Cu privire la absortia dermica si mai departe de ea, mai ales prin formulele actuale cu microparticule, nu trebuie sa ne facem grij, raman pe piele si isi fac treaba. Nu ne intoxicam cu fotoprotectie.

Cele mai multe reactii alergice la cremele de fotoprotectie sunt cauzate de parfumurile si conservantii adaugati.

Unul din efectele fotoprotectiei este scaderea nivelului de vitamina D3. Nivelul scazut, la populatia generala, este cauzat de activitatea in spatii inchise si, in plus, de aplicarea cu constiinciozitate a fotoprotectiei. Suplimentati cu preparate farmaceutice deficitul.

De tinut mine:

  • fotoprotectia se aplica in orice perioada a anului pe zonele expuse soarelui cu 30 minute inainte sa iesim din casa.
  • la plaja optati pentru un SPF de minim 30, altfel, daca nu stati mult in soare, se accepta s iprodusele cu SPF 15, mai ales ca multe femei opteaza pentru machiaj cu SPF.
  • stati departe de soare intre orele 10-16.
  • folositi in plus protectia mecanica oferita de haine, palarii cu boruri largi, umbrele.
  • reinnoiti crema de fotoprotectie la doua-patru ore.
  • chiar daca sunt nori, trebuie sa va protejati.

Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
Telefon:
021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon:
021.317.95.03
Mail: simian.ioana@gmail.com
Clinica Gral Colentina
Telefon:
021.317.83.95; 0730.025.818
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian