Sanatate

#acupunctura #medicina chineza #expert acasa.ro ciprian popescu # acupunctura bucuresti

Expert Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Sarcina in medicina chineza: energiile care influenteaza fatul pana la maturitate

In medicina chineza, sarcina nu dureaza 40 de saptamani, ci 10 luni, dupa cum arata calendarul traditional. Ce se intampla in aceasta perioada a fost explicat inca din timpul dinastiei Sui (aproximativ in jurul anului 610) de dr Chao Yuan Fang.

Prima luna este numita Inceputul Formei si acopera conceptia si primele stadii de diviziune celulara. La conceptie meridianul Ficat al mamei opreste ciclul menstrual si incepe hranirea embrionului. Dupa diviziunea celulara initiala apar si cele 10 meridiane Yin si cele 10 meridiane Yang, iar prin cordonul ombilical embrionul absoarbe sangele, energia, esenta mamei.

A doua luna este numita Inceputul perioadei veziculei si se refera la crearea sacului mezenteric de catre meridianul vezicii biliare a mamei ,care hraneste embrionul cu esenta Jing necesara formarii lichidului amniotic. Se formeaza plaminii, ficatul, rinichii si marile vase. Aceste modificari creaza mici curenti de energie si mici rezervoare , unde avem schimburi de energie si informatie necesare formarii creierului, oaselor si pielii. Acesti curenti de energie se misca in concordanta cu paternul respirator al mamei si mai tarziu – dupa nastere- dau si paternul respiratiei copilului.

Luna a treia se numeste Inceputul uterului insarcinat, embrionul devine fat si incep micro-miscarile, se pot detecta acum bataile cardiace. Meridianul pericard al mamei controleaza aceasta perioada, energia si sangele-fluidele mamei hranesc si purifica spiritul-constiinta fatului-care a aparut din momentul conceptiei.Componentele psiho-emotionale ale celor 5 factori prenatali (factorul lemn asociat cu bunatatea, factorul foc asociat cu ordinea, factorul pamint asociat cu increderea, factorul metal cu integritatea si factorul apa cu intelepciunea) si ale celor 5 emotii post-natale sunt depozitate in cele 5 organe Yin si se vor manifesta in momentul adolescentei. La sfarsitul lunii, organele interne, membrele si organele genitale externe sunt formate complet.

In timpul lunii a 4-a meridianul Trei focare al mamei care este legat de oranele Yang stabilizeaza sistemul cardio-vascular, controleaza formarea tesutului conjunctiv si a fasciilor. Este momentul in care esenta Jing a Apei este acceptata de fat, aceasta supervizeaza cresterea fatului din punct de vedere genetic , orice alterare este asociata cu modificari neurologice subtile si predispozitii spre tulburari psihice. Din punct de vedere anatomic structurile corpului sunt conectate atit prin fascii-la nivel macro cat si prin tesutul conjunctiv –la nivel micro, aceasta retea interna faciliteaza comunicarea intercelulara si regleaza si transfera energia, esenta si shen-spiritul.

In timpul lunii a 5-a meridianul splina al mamei devine responsabil de o completa dezvoltare a membrelor , fatul incepe sa aibă propriile miscari respiratorii, esenta jing a Focului este acceptata de fat si incepe sa i creeze energia interna care stabilizeaza energia celor 5 organe Yin. Alterarea procesului este asociata cu probleme de comunicare intre emisfera dreapta Yin si stanga Yang ce asigura echilibrul intre rational-aspect masculin si intuitie-aspect feminin.

In luna a 6-a meridianul stomac al mamei asigura dezvoltarea armonioasa a sistemului muscular si a tesutului conjunctiv, esenta jing a Metalului este acceptata de fat si este responsabila de dezvoltarea armonioasa a fatului si de capacitatea acestuia de a lega si mentine legaturi emotionale cu ceilalti oameni, orice alterare a acestui proces se asociaza cu probleme emotionale de atasament (de exemplu autism). 

Data viitoare vom vorbi despre ultimele patru luni de sarcina si felul in care se dezvolta fatul pana la nastere. 

Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Call Center: 021.9680
www.bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu