Sanatate

#afectiuni #gel #paste de dinti #Expertul Acasa.ro dr Lucy Visinescu #sindrom de gura uscata

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Ce afectiuni poate ascunde sindromul de gura uscata

Sindromul de gura uscata sau xerostomia apare ca urmare a reducerii fluxului salivar la mai mult de jumatate din normal, adica sub 0,3 ml/min. Uscaciunea gurii apare prin scaderea secretiei glandelor salivare, ca simptom al diferitelor boli sau stari fiziologice, sau ca efect secundar al administrarii unor medicamente, ea nefiind o boala in sine.

Saliva are o importanta deosebita in:

  • masticatie si vorbire, prin lubrefierea si curatirea mucoaselor bucale si a dintilor;
  • neutralizarea pH-ului bucal;
  • initirea digestiei unor alimente prin amilaza salivara continuta;
  • formarea si deglutitia bolului alimentar;
  • imunitatea organismului prin anticorpii si imunoglobulinele continute.

Modificarea cantitatii si calitatii salivei are implicatii nu numai asupra cavitatii bucale, prin producerea de carii dentare si candidoze bucale printre altele, ci si asupra digestiei si starii de sanatate generale.

Tigarile si cafeaua, cauze frecvente

Printre cauzele care produc scaderea secretiei salivare si sindromul de gura uscata se numara fumatul sau mestecarea de tutun, consumul de bauturi alcoolice tari, dar si cafeaua in cantitate mare. Iata de ce se recomanda cat mai multa apa fumatorilor si fiecare ceasca de cafea sa fie urmata de un pahar cu apa.

Xerostomia apare si odata cu inaintarea in varsta, in diferitele afectiuni (diabet, hipertensiunea arteriala, SIDA, sindromul SIOGREN, oreionul, virozele respiratorii, afectiunile febrile, deshidratarea prin transpiratii abundente, diaree, varsaturi, pierderea de sange si arsuri), dupa radio- si chimioterapie si administrarea unor medicamente (antihistaminicele, antidepresivele, decongestionantele, diureticele, bronhodilatatoarele, antialergicele, sedativele si miorelaxantele).

Respiratia orala, din cauza sidromului compresiei de maxilar cu obstructia pasajului nazal sau din cauza polipilor si deviatiei de sept nazal, poate, de asemenea, sa dea senzatia de gura uscata.

Lezarea nervilor din zona capului si gatului in timpul interventiilor chirurgicale sau blocarea canalelor salivare in litiazele glandelor salivare se manifeste si ele cu xerostomie.

Cum se manifesta sindromul de gura uscata

Semnele xerostomiei sunt senzatia de arsura si usturime a gurii, mucoasele cu aspect lipicios si inflamat, limba fisurata, albicioasa, dintii cu aspect matuit si carii, in special in zona de colet, ca urmare a acumularii de placa supragingivala, saliva densa, spumoasa, frecvent candidoza orala si halena bucala.

Guma cu xilitol, de ajutor

Remedierea acestor inconveniente se face in primul rand profilactic, indepartand cauzele ce le produc: reducerea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice, cafea, pepsi, coca-cola si suplimentand consumul de apa plata. De asemenea, fructele si legumele proaspete si mestecarea gumei cu xilitol au rol stimulator asupra secretiei salivare.

In cazul in care gura uscata apare ca efect secundar la administrarea unor medicamente se discuta cu medicul curant posibilitatea inlocuirii acestora sau administrarea de pilocarpina sau geluri ce stimuleaza secretia salivara in special pe timpul noptii.

In efectuarea igienei bucale se recomanda pastele de dinti si gelurile hidratante, evitand apa de gura pe baza de alcool, deoarece produce uscarea mucoaselor. Se pot folosi cele pe baza de musetel, aloe, ceai verde chinezesc sau chiar simpla clatire cu infuzii de musetel si galbenele.

Date de contact:
Tel
. 0744 68 76 65
E-mail: lucy.visinescu@gmail.com
Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea