Sanatate

#prevenire paradontoza #irigator bucal #dus bucal #igiena orala

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog: Tot ce trebuie sa stii despre dusul bucal

Irigatorul bucal, cunoscut si sub numele jet de apa dentar sau dus bucal, este un dispozitiv de ingrijire orala  la domiciliu. El foloseste un curent de apa pulsator pentru a indeparta placa bacteriana si resturile alimentare dintre dinti si sub linia gingiei, imbunatatind astfel sanatatea gingivala. Iata de ce ar fi bine ca din ritualul nostru de igiena dentara sa faca parte si dusul bucal, putin cunoscut la noi, si mai putin utilizat.

De ce ar fi bine sa completam igiena orala cu un irigator bucal?

Dusul bucal este un mijloc adiacent de igienizare a cavitatii bucale, pe langa periajul manual, electric, ata dentara si clatirile cu apa de gura, recunoscute deja ca metode de igienizare si folosite in mod curent. Scopul principal al irigarii orale este de a reduce bacteriile daunatoare si severitatea bolii parodontale, acolo unde ea exista.

Tehnica este indicata in special celor cu aparate ortodontice, implanturi, coroane, punti, cei cu diabet, gingivita, inghesuiri dentare, dar si celor care doresc o mai buna igiena orala, deci, tuturor. In acest moment, pe piata exista mai multe tipuri de irigatoarele bucale, cel mai des intalnit fiind irigatorul flux cu impulsuri. Exista, de asemenea, aparate cu flux direct sau irigatoarele flux continuu. Capetele sunt si ele variate, cel mai folosit fiind capatul jet - standard, proiectat pentru o plasare supragingivala.

Cum se foloseste dusul bucal?

Pacientii ar trebui sa puna varful aparatului la un unghi de 90°, cu axul lung al dintelui, si aproximativ 3 mm fata de marginea gingivala. Urmati marginea gingivala, oprind timp de 5-6 secunde la fiecare spatiu interdentar.

Irigatoarele utilizeaza un jet de lichid ce impinge, cu presiune controlata, resturile alimentare ce s-au depus printre dinti, coroane, pe sub lucrari protetice in toate zonele in care pacientul nu reuseste sa le indeparteze prin mijloace uzuale. Dusul are o parte manuala, conectata printr-un furtun la un recipient pentru lichid, care poate fi apa sau apa de gura.

Poate cel mai mare avantaj al irigarii zilnice este acela ca ajuta pacientii sa mentina un numar redus de bacterii in cavitatea bucala, fapt care duce la mai putine puncte de sangerare, pungi parodontale de mica adancime si o imbunatatire a sanatatii gingivale. Cheia este folosirea dusului in mod constant, pentru o indepartare continua a bacteriilor.


Exista vreun risc al folosirii dusului bucal?

Este mult spus risc. Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca folosirea dusului bucal este doar o componenta a programului de ingrijire dentara, iar utilizarea lui se face doar la sfatul medicului dentist. Exista posibilitatea de a utiliza gresit dusul bucal, prin directionarea defectuoasa catre santul gingival, cu efecte negative ulterioare, cum ar fi retractii gingivale, gingivite, expunerea lucrarilor dentare, si chiar agravarea afectiunilor initiale.

 Pacientii trebuie sa efectueze zilnic un periaj corect, sa foloseasca ata dentara sau alti adjuvanti recomandati de catre medicul dentist. in timpul vizitelor in cabinetul stomatologic, realizarea detartrajului minutios ramane la fel de important, daca ne dorim sa avem o buna sanatate orala.

Sursa foto: food.ndtv.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Bilal Takouzli

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea