Sanatate

#simptome #papadie #plante #spanac #urzica #alergii alimentare #alergii de primavara #alergii respiratorii

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Remedii in caz de alergii de primavara

Primavara este anotimpul in care se declanseaza in primul rand alergiile respiratorii, ce imbraca multiple forme de manifestare: rinita alergica, faringo-laringita alergica sau astmul bronsic alergic. Alergiile respiratorii se manifesta prin stranut repetat, senzatie de mancarime la nivel nazal, faringian si ocular, rinoree apoasa, senzatie de nas infundat, tuse seaca si stare de nervozitate. Aceste simptome pot fi ameliorate cu ajutorul plantelor cu actiune antialergica si antiinflamatorie. 

Tot in aceasta perioada pot aparea si alergiile alimentare la fructele de sezon (capsuni, zmeura). Cu toate ca acestea sunt un rezervor important de vitamine, minerale si substante antioxidante, fiind foarte valoroase pentru sanatatea organismului, au un potential alergen ridicat si, in cazul persoanelor sensibile, pot declansa alergii.

Plantele cu actiune detoxifianta, antialergica si antiinflamatorie ajuta la diminuarea simptomatologiei caracteristice reactiilor alergice. O astfel de planta este aloe, care poate fi folosita sub forma de suc natural, cu proprietati detoxifiante, depurative si antialergice.

De asemenea, plante precum trei-frati-patati, socul, papadia, urzica, coada-soricelului, mesteacanul, lavanda, lamaia, catina, brusturele si pirul au efecte depurative si antialergice. Aceste plante se administreaza sub forma de combinatii de ceaiuri (2-3 cani pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi) sau comprimate (2-4 comprimate pe zi, in functie de varsta).

Tratamentul este indicat 15-20 de zile sau, in scop profilactic, inainte de debutul sezonului alergiilor.

Sa nu uitam de actiunea antialergica deosebita a sucului de orz verde, cate 50 ml de 2-3 ori/zi.

De asemenea, chlorella are actiune detoxifianta si antialergica, fiind indicata in aceasta perioada, sub forma de capsule, in cure de 30 zile.

Extractele din muguri, indicate si copiilor

Eficienta este si gemoterapia (tratamentul cu ajutorul mugurilor si al partilor tinere din plante), care poate fi utilizata cu rezultate benefice si in cazul copiilor, in special pentru desensibilizarea organismului si prevenirea aparitiei crizelor alergice.

Se poate folosi extractul din muguri de coacaz negru, cu efecte cortizon-like, antiinflamator, antialergic si imunomodulator. 

Indicate sunt si extractul din muguri de mesteacan pufos, extractul din mladite de maces, extractul din muguri de fag si extractul din mladite de maces. In general se fac cure periodice de o luna-doua, la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Plante de sezon cu actiune antialergica importanta: spanacul si urzica

Totodata, se poate consuma patrunjel, ce are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice importante, sub forma de salata sau suc de patrunjel (proaspat preparat), 10-15 zile.

Utile sunt si sucul de telina, de spanac.

Urzica are proprietati detoxifiante, utile in caz de alergii. Este recomandat consumul plantei zilnic, cat mai putin prelucrata termic, sau sucul proaspat stors, timp de aproximativ 30 de zile. Se poate intrebuinta si sub forma de infuzie din frunze de urzica (2-3 cani pe zi, timp de 20-30 de zile) sau tinctura, 1 lingurita de 3 ori/zi.

Papadia are actiune diuretica, depurativa si se consuma sub forma de salate din frunze proaspat culese sau tije de papadie, la care se adauga ulei de masline si lamaie, sau infuzie din frunze, 2-3 cani/zi.

Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice se pot folosi picaturi sau sprayuri ce contin solutie hipotona de apa de mare, filtrata microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice si antiinflamatorii (coacaz negru, boswellia serrata, menta, musetel).

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea