Sanatate

#condimente #ceaiuri #viroze #Expertul Acasa.ro dr. Ruxandra Constantina

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Remedii contra virozelor de sezon

In aceasta perioada, incidenta virozelor respiratorii este in continua crestere. Remediile naturiste au capacitatea atat sa previna aparitia acestora, cat si sa trateze eventualele simptome. In plus, nu au efecte adverse, sunt  usor de folosit si la indemana. Afla mai jos ce remedii impotriva virozelor ai deja acasa si cum sa le folosesti.    

Odata cu sosirea anotimpului rece, organismul uman trebuie sa faca fata agresiunii virusurilor si bacteriilor care determina in principal infectii la nivelul aparatului respirator. Acestea pot imbraca diverse forme, de la cele mai simple si benigne (rinita, rinofaringita) pana la forme mai grave (gripa, traheobronsite, laringite, pneumonii).


Propolisul, un antibiotic natural

Pentru a ne pastra sanatatea si a preveni aparitia infectiilor virale, este bine sa urmam profilactic o cura de imunizare cu produse imunostimulatoare si imunomodulatoare, care cresc imunitatea nespecifica a organismului si capacitatile lui de aparare. Este vorba despre:

  • echinaceea (se poate administra sub forma de tinctura, ceai, capsule, in cure periodice, de 10-30 zile).
  • uleiul de chimen negru (se administreaza sub forma de ulei, 3-5 picaturi/zi sau sub forma de capsule, in cure de 7-30 zile).
  • propolisul, unul dintre „antibioticele” naturale cele mai rapide si eficiente, ce stimuleaza puternic sistemul imun, are efecte antivirale, antiseptice, antibiotice (se administreaza sub forma de tinctura de propolis, in general 1 picatura/kg corp, de 1-2 ori/zi, sau incorporat in diferite tincturi compuse, siropuri).
  • capsule cu ulei de peste cu omega 3

Atentie! Este bine ca aceste produse sa fie administrate la recomandarea unui medic fitoterapeut. Ele nu se administreaza concomitent cu vaccinurile, fiind necesar un interval de aproximativ 30 zile intre administrari.


Terapia cu muguri, indicata mai ales copiilor

Gemoterapia (tratamentul cu ajutorul mugurilor si al parţilor tinere din plante) este deosebit de benefica pentru cresterea imunitatii organismului, cu rezultate deosebite in special la copii. Se pot administra extract de muguri de brad, extract din muguri de coacaz-negru, extract din mladite de maces, extract din muguri de calin si carpen, in cure periodice de doua-trei luni.


Cat dureaza tratamentul

In momentul declansarii unei infectii virale respiratorii, pe langa medicatia alopata (antiinflamatorii, antitermice etc) este bine sa administram si un tratament cu produse imunostimulatoare, care ajuta la diminuarea simptomatologiei si prevenirea complicatiilor, timp de 7-10 zile.

Antibioticele trebuie administrate doar la recomandarea unui medic, in cazul in care apar complicatiile bacteriene.


Condimentele si lactatele care cresc imunitatea

Alimentatia are o importanta deosebita pentru mentinerea unei bune imunitati a organismului. In aceasta perioada, este bine sa consumam legume si fructe in stare proaspata, salate, sucuri naturale de legume si fructe. Consumati din belsug condimente de tipul busuioc, cimbru, menta, ghimbir, ceapa, usturoi, hrean, care au actiune antiseptica si antivirala.

Indicate sunt si lactatele, in special, laptele batut, kefirul si sana, ce produc o microflora probiotica ce confera un efect de protectie impotriva bolilor infectioase.

Puteti opta si pentru siropurile presate la rece de catina, afin, macese, coacaz-negru, sursa naturala de vitamine, minerale, antioxidanti, care stimuleaza imunitatea organismului.


Ceaiuri recomandate in caz de viroza

Ceaiurile caldute (cu adaus de zeama de lamaie si de miere) ne hidrateaza, inlatura senzatia de frig, au actiune antiseptica si decongestionanta la nivelul cailor respiratorii. In caz de viroze sunt recomandate: ceai verde, ceai alb, de echinaceea, de muguri de plop, de ghimbir, de cimbru si cimbrisor, de busuioc, de musetel, de tei, de soc.

In special la copii, se pot utiliza si siropuri ce contin un amestec de plante imunostimulatoare in combinatie cu propolis sau cu uleiuri esentiale (actiune antibiotica si antiseptica deosebit de puternica) de pin, brad, cimbru, eucalipt, menta, cuisoare, busuioc, salvie, tea-tre, lamaie.


Cum se administreaza remediile

Pentru fluidificarea secretiilor nazale este bine sa folosim preparatele alopate pe termen scurt (7 zile) si sa administram in continuare solutii ce contin amestecuri de uleiuri esentiale (eucalipt, pin, menta), apa de mare (eventual in combinatie cu echinaceea sau proplis), cu vitamina A, deoarece acestea au efecte decongestionante, antiseptice si regeneratoare la nivelul mucoase respiratorii nazale.


Metode traditionale eficiente si astazi

Sa nu uitam de metodele traditionale, care au avut si au in continuare eficacitate, in special la copiii:

  • aplicarea unui saculet cu sare calda pe piept (usureaza respiratia si calmeaza tusea)
  • aplicarea unei cataplasme cu faina de mustar pe piept (efect decongestionant)
  • aplicarea unor sosete ude (pentru scaderea febrei)
  • frectii cu substante revulsive (salicilat de metil, mentol si uleiuri esenţiale de eucalipt, pin, scorţişoara, cimbru) care inlatura durerile musculare, scad febra, inhalatii facute seara, cu uleiuri esentiale de pin, brad, menta, eucalipt, tea-tree pentru fluidificarea secretiilor bronsice

 

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea