Sanatate

#melanom #alunite #cancer de piele #fotoprotectie

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Metode prin care reduci riscurile de cancer de piele

Melanomul este un cancer de piele cu origine melanocitara, adica in celulele producatoare de pigment. Melanomul este o tumoare, care, detectata intr-un stadiu incipient, poate avea o evolutie favorabila. Poate afecta pielea, precum si alte organe in care se regasesc melanocite: ochi, urechi, tract gastro-intestinal, leptomeninge, mucoasa bucala sau genitala.

Melanomul poate aparea pe tegumentele sanatoase, cum se intampla cel mai frecvent, sau se poate dezvolta pe o alunita preexistenta. Exista o serie de factori de risc implicati in dezvoltarea melanomului:

  • pielea deschisa la culoare
  • prezenta unor alunite atipice (mai mult de 5-10, mai mari decat alunitele obisnuite, cu margini si culoare neregulata)
  • prezenta alunitelor simple in numar mare (peste 50-100)
  • istoricul familial de melanom sau istoricul personal de alte cancere cutanate
  • arsurile solare in copilarie
  • sexul masculin
  • varsta peste 50 de ani
  • imunodepresia

Cel mai frecvent, melanomul apare ca o pata cu culori variate (maro, negru, albastru, alb), care pare ca se intinde "in pata de ulei", are margini neregulate si depaseste 6 mm. Se dezvolta adesea pe trunchi la barbati si gambe la femei. Este forma care respecta criteriile clasice de diagnostic clinic: ABCDE.

  • A - asimetrie: jumatatea dreapta nu seamana cu cea stanga
  • B - borders (marginile): margini neregulate, imprecis delimitate
  • C - culoarea neomogena, cu zone de culoare rosii, roz, albe, brune, negre
  • D - dimensiunea mai mare de 6 mm
  • E - evolutia in timp a tumorii care isi schimba aspectul, creste in dimensiuni, are zone care se albesc prin resorbtia pigmentului

Asa ca analizati cu atentie fiecare alunita de pe piele cat mai des, consultati dermatologul o data la 6 luni pentru a contoriza fiecare leziune pigmentara in parte.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Pe langa aceasta forma de melanom, exista altele care nu respecta criteriile de mai sus. De exemplu, melanomul nodular sau "ratusca cea urata", cum i se mai spune, apare adesea pe tegumentul sanatos ca un nodul alb, rosu, maro sau de culoarea pielii care ulcereaza rapid. E o forma mai severa, cu capacitate de invazie rapida. De asemenea, se descriu forme de melanom ce afecteaza palmele sau plantele, altele subunghiale, iar altele care se dezvolta pe petele maro de pe fata.

Ce este de facut cu alunitele?

In primul rand sa ne autoexaminam. Apoi, consultul dermatologic, analiza dermatoscopica a alunitelor; medicul va decide daca este necesara excizia uneia, excizie ce este urmata de examen histopatologic. Acesta va pune diagnosticul final. I

n primele etape de evolutie, melanomul este vindecabil, simpla excizie cu margini de siguranta si confirmarea histopatologica ca tumora nu a invadat sunt suficiente. Va puteti declara vindecati. Nu ignorati insa controalele periodice ale celorlalte alunite, precum si a zonei de excizie. Altfel, in cazul unei forme mai severe se impun alte scheme de tratament.

Unele alunite, asa-zise atipice, nu se incadreaza in normal, nu respecta criterii de simetrie, culoare uniforma, dar nu pot fi declarate nici melanom. Medicul va decide daca este necesara excizia lor si confirmarea prin citire la lama a diagnosticului sau urmarirea lor. Acestea au risc crescut de a se transforma in melanom.

Nu uitati: fotoprotectia, autoexaminarea alunitelor, mai ales daca sunteti genul de persoana cu numeroase leziuni pigmentare pe piele, interogarea celor din familie cu privire la istoricul de melanom sau de alunite “suspecte” sunt obligatorii pentru a reduce riscul de cancer cutanat.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Web: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea