Sanatate

#apa de gura #alcool #musetel #cancer bucal #Expertul Acasa.ro dr Lucy Visinescu

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Iti musti frecvent obrazul sau limba? Esti suspect de cancer bucal!

De cate ori nu ti s-a intamplat sa-ti musti accidental limba sau obrazul in timp ce vorbeai cu entuziasm sau mestecai alimente delicioase? Durerea fulgeratoare te-a tintuit intr-o clipa, taindu-ti avantul logoreic sau pofta de mancare.

Ranile mucoaselor linguale sau jugale ce apar prin automuscatura se vindeca de obicei spontan in cateva zile, datorita vascularizatiei crescute a acestor zone. Se impune o igiena riguroasa si clatiri cu infuzii din ceaiuri de galbenele si musetel sau cu o apa de gura fara alcool. Alimentatia va exclude alimentele dure, acide, acre, picante, fierbinti, care sunt iritative, recomandandu-se cele reci si moi. Iata o situatie in care se recomanda inghetata.

Deficitul de vitamine sau diferitele afectiuni in care timpul de sangerare si coagulare sunt modificate pot prelungi cicatrizarea. Este cazul hemofiliei, talasemiei, diabetului, SIDA si a altor afectiuni generale.

Daca totusi se intampla frecvent sa-ti musti obrazul sau limba, este cazul sa te ingrijorezi, pentru ca traumatizarea repetata a acestora are risc cancerigen.we

Un bun stomatolog ar putea sa depisteze si sa remedieze cauza care produce in mod repetat acest accident.

Poate fi un proces carios dureros, un dinte fracturat, un rest radicular sau un spatiu edentat, dat de lipsa unuia sau mai multor dinti, o punte dentara prost realizata sau abraziune inegala a suprafetelor dentare ca urmare a masticatiei unilaterale din diferite cauze.

Se poate datora si edematierii limbii sau obrajilor, ca urmare a unor boli generale sau a unor abcese locale.

O consultatie si un diagnostic corect, urmate de tratamentul indicat va pot scuti de aceasta neplacere si de complicatiile grave ce pot decurge de aici.

Leziunile mucoasei jugale si linguale prin automuscatura se pot suprainfecta si supura, ducand la abcese septice, impastari si noduli cu risc cancerigen.

Abcesele, in lipsa drenarii si tratamentului antibiotic corespunzator, pot disemina si induce o stare septica generalizata cu consecinte grave.

Nodulii si leziunile precanceroase sunt periculoase prin evolutia asimptomatica, fulminanta, adesea neluata in seama.

Este stiut ca de multe ori, durerea care nu mai cedeaza la nimic este un factor determinant si mobilizator in consultarea dentistului. Ei bine, ar trebui sa-ti creezi obiceiul de a vizita stomatologul in lipsa durerii, caci in acest caz durerea poate sa nu apara, cancerele bucale fiind adesea asimptomatice.

Nu trebuie sa mai adaug ca fumatul si consumul bauturilor spirtoase tari sunt factori de risc major, datorita vasoconstrictiei la nivelul capilarelor mucoaselor bucale, ingreunand cicatrizarea.

Date de contact:

Tel. 0744 68 76 65
E-mail: lucy.visinescu@gmail.com
Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea