Sanatate

#sarcina #tratamente #Expertul Acasa.ro dr Lucy Visinescu

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Tratamentele stomatologice in timpul sarcinii

Modificarile hormonale care se petrec in periada sarcinii determina aparitia gingivitei, cu sangerari la periajul dentar sau la simpla atingere. Ca urmare, igiena dentara devine deficitara si, suprapusa pe demineralizarile induse de un nivelul scazut al calciului seric, creste riscul de carie. De aceea, in timpul sarcinii, controalele periodice la stomatolog sunt la fel de importante ca si cele la ginecolog, afectiunile dento-parodontale ale mamei putand influenta sanatatea mamei si copilului.

In perioada sarcinii, igiena dentara personala ar trebui sa fie mai riguroasa ca de obicei, eventual cu paste profilactice pe baza de plante, cu componente care sa scada inflamatia si sangerarea gingiilor si cu periute moi, schimbate mai des, pentru a preveni suprainfectarea prin periutele de dinti.

Folosirea atei dentare pentru curatarea spatiilor interdentare si evitarea acumularii de placa bacteriana ce poate itita papila dentara este iarasi recomandata.

Apele de gura antibacteriene fara alcool sau infuziile de plante gen musetel, galbenele, au de asemenea rol benefic daca se fac clatiri energice dupa periajul dentar efectuat dupa fiecare masa.

Igienizarile profesionale la stomatolog trebuie efectuate cu grija si mare atentie datorita sensibilitatii generalizate si eventualei hiperestezii dentare, incercand sa se elimine cat mai mult din tartrul si placa bacteriana fara a traumatiza gingia hiperplaziata.

Limitarea riscului de aparitie a cariilor

Se recomanda un regim alimentar sanatos, bazat pe fructe si legume proaspete, care sa aduca aportul de vitamine si fibre necesare dezvoltarii normale a fatului si mentinerii starii de sanatate a mamei, evitarea dulciurilor in exces, in special ciocolata si inghetata cu efect cariogen crescut, asigurarea aportului de calciu si magneziu pentru sanatatea oaselor si dintilor fie din produse lactate, fie din suplimente alimentare.

Este cunoscuta predilectia unor gravide pentru muraturi si alimente cu gust acru, in acest caz se recomanda clatirea gurii cu multa apa, pentru scaderea aciditatii bucale si inlaturarea riscului cariogen prin demineralizarea acida a smaltului dentar. Clatiri cu multa apa se recomanda si dupa gustarile pe care unele gravide le iau intre mese, daca nu exista posibilitatea periajului dentar.

Nu s-a dovedit cu certitudine rolul suplimentelor cu fluor, se pare insa ca luate in doze corecte pot preveni aparitia cariilor. Supradozarile insa pot induce o coloratie cenusie a dintilor copilului, asa ca mare atentie in administrarea lor!

Atentie la radiografii si anestezie!

Ca si proceduri stomatologice, se vor evita radiografiile pe toata durata sarcinii si procedurile ce necesita anestezie in primul si ultimul trimestru de sarcina. In primul trimestru se formeaza organele vitale si este posibil ca anestezicul sa induca malformatii, iar in ultimul trimestru, prin presiunea uterului pe vena cava inferioara in aceeasi pozitie un timp indelungat, se poate declansa nasterea precoce. Nici trimestrul al treilea nu este favorabil tratamentelor stomatologice datorita disconfortului dat de cresterea in greutate.

Ramane trimestrul al doilea de sarcina, ca o fereastra in care se pot rezolva problemele dentare pentru a evita eventualele complicatii. Se pot face obturatii, tratamente de canal, extractii dentare in cazul in care dintele nu mai poate fi salvat, sub anestezie locala si doar daca mama a mai facut anestezie si inainte de sarcina si nu exista riscul declansarii de reactii alergice la anestezic.

Procedurile de cosmetica dentara, se vor rezolva dupa nastere, altfel exista riscul unor coroane sau fatete dentare scurte, dupa revenirea la normal a gingiilor hiperplaziate in sarcina.

Se impun restrictii si in medicatia prescrisa gravidei, care nu va lua tetraciclina, ce poate colora in galben dintii fatului in functie de varsta sarcinii, aspirina, ibuprofen si narcotice puternice.

Sarcina este o stare fiziologica si nu o boala, cu un final fericit pentru viitoarele mamici, o perioada in care trebuie sa invete sa aiba grija de doua persoane si sa devina responsabile atat pentru ele, cat si pentru cei pe care ii aduc pe lume.

Date de contact: 

Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucurest

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea