Sanatate

#glucide #alimentatie #dieta #dieta si nutritie #expert acasa.ro

Expertul Acasa.ro, Radu Buculea, kinetoterapeut: Glucidele si importanta lor in organism

Glucidele sau hidratii de carbon sunt substante organice alcatuite din carbon, hidrogen si oxigen. Data fiind componenta lor, ele mai poarta denumirea de hidrati de carbon sau carbohidrati.


Glucidele participa in proportie de peste 50% din materia uscata la constructia majoritatii organismelor vegetale, ocupand din punct de vedere cantitativ locul de frunte printre substantele organice vegetale. In comparatie cu organismele vegetale, cantitatea de glucide din organismele animale este mica, totusi pentru om importanta lor biologica este foarte mare, ele reprezentand principala sursa energetica.

Utilizarea glucidelor pentru necesitatile energetice este justificata, pe de o parte, de abundenta lor in natura si de usurinta de a acoperi ratia glucidica, iar pe de alta parte, de faptul ca glucidele se absorb si se oxideaza usor in organism. Aceste calitati fac ca ele sa fie unica sursa capabila sa furnizeze o energie importanta intr-un timp scurt. De aceea glucoza si zaharoza se recomanda sportivilor la antrenamente si competitii.

Glucidele sunt indispensabile la metabolismul proteic si lipidic. La oxidarea glucozei se formeaza o cantitate impunatoare de adenozin trifosfat (ATP). Energia din ATP este unica forma de energie consumata de organism pentru infaptuirea diferitelor functii fiziologice.

Multe glucide complexe joaca un rol structural important, intrand in constitutia peretilor celulari ai plantelor si bacteriilor. Adesea, in tesuturile animale, glucidele se gasesc in combinatie cu proteinele.


Rolul glucidelor in alimentatie

Ingestia de glucide este legata direct de rolul lor ca sursa energetica la care organismul apeleaza in primul rand, prin utilizarea urmatoarelor cai metabolice ale glucidelor:

  • Sunt oxidate imediat, eliberand energie pentru tesuturi;
  • Sunt convertite in glicogen, care este stocat in ficat si in muschi, fiind o rezerva de energie rapid mobilizabila;
  • Sunt folosite in sinteza de grasimi, la care organismul apeleaza cand rezervele de glicogen se epuizeaza.

Glucidele constituie sursa principala energetica a tesutului nervos si muscular. Un gram de glucide prin oxidare in organism genereaza patru calorii. Sub aspect energetic, glucidele sunt egale cu proteinele.

Glucidele exercita o actiune protectoare (de crutare a proteinelor) avand in vedere ca, in prezenta glucidelor, organismul nu apeleaza la structuri proteice in scop energetic.

Un minim de glucide este necesar pentru degradarea normala a lipidelor, deoarece in absenta acestora lantul metabolic lipidic este viciat si apare acidoza prin corpi cetonici si incomplet oxidati.

In organismul uman, glucidele ca atare sau transformate sunt prezente intr-o serie de compusi care joaca un rol structural si functional. Printre acestea amintim:

  • acidul glucuronic care deriva din glucoza si care are rol in detoxifierea organismului;
  • glucozamina care se gaseste in sange sau alte hexozamine care se gasesc in laptele matern;
  • acidul hialuronic care actioneaza in organismul uman ca factor de protectie si lubrificatie, se gaseste in lichidele sinoviale, umoarea vitroasa a ochiului, etc.;
  • condroitin - sulfatii care includ in structura lor galactozamina, acid glucuronic si acid sulfuric, se gasesc in cartilagii, matricea oaselor, etc.;
  • heparina (anticoagulant al sangelui) este prezenta in ficat, plamani si alte tesuturi;
  • cerebrozidele includ in structura lor galactoza;
  • mucoproteinele care contin in structura lor polizaharide, se gasesc in mucusul secretat de mucoasa gastrica.

In afara glucidelor metabolizabile, un rol deosebit in alimentatie il au si celuloza, pectina, hemicelulozele, fibrele alimentare, care, desi nu prezinta importanta ca substante nutritive, intervin cu efecte pozitive in fiziologia gastrointestinala.

Date de contact:

Radu Stefan Buculea

Kinetoterapeut

Instructor Fitness

Tehnician Maseur

E-mail: radubuculea@yahoo.com

Site: radubuculea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Buculea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea