Sanatate

#piftie #masa de craciun #salata de boeuf #carnati

Expertul Acasa.ro, nutritionist Liana Contiu: Cate calorii mancam la o singura masa de Craciun

Mai avem doar cateva zile pana in Ajunul Craciunului . Inca de pe acum ne pregatim cu fel si fel de retete pentru a umple mesele de sarbatoare. Piftia, sarmalutele , carnatii sau caltabosii sunt in topul preferintelor romanilor.. Cu totii stim ca, mancate in exces, pot adauga siluetei noastre cativa centimetri. Ce trebuie sa stim despre alimentele traditionale si cate calorii contin ele, de fapt? Si cum ar trebui consumate ca sa evitam kilogramele in plus.


Sarmalutele - In functie de combinatia de carne pe care o contin (pui, curcan, porc sau vita ) si cantitatea de orez din compozitie contin undeva intre 100 si 180 de kcal pe suta de grame. Este recomandat sa folosim un amestec de carne mai slaba  (pui, curcan) cu carne de porc . Portia recomandata este undeva la 200 de gr , servite cu iaurt grecesc in loc de smantana.

Piftia  - este probabil cel mai cunoscut preparat de pe masa de Craciun . Destul de greu de digerat si bogata in grasime contine undeva la 260 de kcal pe suta de grame. Este de recomandat a se consuma la pranz alaturi de o salata de legume proaspete.

Salata de boeuf - o combinatie de carne, legume fierte si maioneza . In functie de cantitatea de maioneza din continut in 100 de grame de produs gasim undeva la 170 kca. Este recomandat sa o servim cu putina maioneza.

Carnatii  contin undeva la 190 kcal pe suta de grame. Este recomandat sa i servim alaturi de legume la cuptor.

Ce mai trebuie sa stim e ca necesarul caloric zilnic  este pentru femei undeva la 1700- 1800 de calorii si pentru barbati  undeva la 2000- 2200 calorii. Ar trebui sa tinem cont de asta si in zilele de sarbatoare. 

Sarbatori fericite!

Sursa foto:  fmumc.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Liana Contiu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea