Fara destul fier, corpul produce eritrocite mai mici si mai putine. Rezultatul consta in cantitatea de hemoglobina disponibila mai mica si celule corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen.
De obicei, cele mai predispuse la acest tip de anemie sunt femeile, dar mai pot fi predispuse si persoanele care au sangerari in maladii ca ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul.
Absorbtia scazuta de fier a organismului
Aceasta nu este o cauza obisnuita pentru deficienta de fier, dar poate aparea la persoanele care au anumite maladii precum boala celiaca sau care au o parte din stomac sau intestinul subtire indepartate chirurgical.
Pentru a scapa de aceasta afectiune este recomandat tratamentul indicat de catre medic in urma unor investigatii si regimul alimentar.
Se recomanda consumul de alimente bogate in fier. Legumele ar trebui sa fie primele pe lista: spanacul , fasolea , verde, broccoli, mazare, cartofi dulci ( in general legume cu frunze verzi). Pe urmatoarele locuri se situeaza cereale integrale (orez brun , paine integral de grau) si sursele animale ca: pestele, carnea, toate ne ajuta sa ne acoperim portia zilnica de fier.
Un plus este si includerea in meniu al alimentelor care contin vitamina C pentru favorizarea absorbtiei de fier.
Evitati pe perioada tratamentului sa consumati produse cu aditivi alimentari, sucuri carbogazoase, tutun, pentru ca acestea interfereaza cu absorbtia fierului.
De altfel, este important de stiut ca fierul este important la scaderea in greutate. Din acest motiv este bine sa includeti in dieta alimente din toate grupele alimentare pentru a avea o scadere in greutate treptata si o crestere a masei musculare.
Date de contact:
Liana Contiu
Nutritionist - dietetician
Specialist in Nutritie Clinica si Comunitara
Tel : 0744676355
Facebook: Nutritie-dietetica