Sanatate

#orez #post #beneficii orez #orez brun # orez basmati #orez alb decorticat

Expertul Acasa.ro, Maria Varga, nutritionist dietetician: Beneficiile orezului asupra sanatatii

Pentru ca a inceput Postul, va voi povesti astazi despre un aliment foarte des intalnit in alimentatia romanilor, in special in aceasta perioada: orezul, cea mai cultivata cereala din lume. Desi este consumat zilnic si nu se concepe nicio masa fara el in Asia, in Europa a fost adus de arabi, iar in America de Nord a ajuns de abia in secolul al XVII-lea.


Orezul contine proteine in cantitate mica, doar 7%, cel mai putin dintre toate cerealele. Nu  contine gluten si de aceea poate fi consumat de persoanele cu intoleranta la gluten.

Pentru a avea proteine complete, orezul se combina cu leguminoasele: fasole, linte, naut, furnizand astfel corpului toti aminoacizii esentiali.

Orezul contine 80% carbohidrati, cei mai multi fiind constituiti din amidon. De aceea, la fel ca si cartofii, pastele sau painea, orezul nu se poate asocia cu produsele animale, deoarece amidonul si proteinele au nevoie de sucuri digestive diferite.

In ceea ce priveste grasimile, ele sunt prezente in cantitate foarte mica: 2,7% in orezul integral, cel alb decorticat fiind lipsit aproape in totalitate de grasimi.

Dintre vitamine, in orezul integral gasim vitamina B1, B2, B3, B6, folat, iar dintre minerale: magneziu, fosfor, zinc. Pentru ca in orezul alb decorticat vitaminele si mineralele se gasesc in cantitate mult mai mica, este recomandat a-l consuma foarte rar.

 

 

Sursa foto: healinglifestyles.com

Citeste si:

 

Cum facem mai usoara trecerea de la alimentatia de toamna la cea de iarna

Cele mai cunoscute beneficii ale orezului

  • In orice forma de diaree, colite, gastroenterite: apa de orez sau orezul fiert sunt cel mai bine tolerate si benefice atat pentru refacerea mucoasei intestinale, cat si pentru sarurile de potasiu si carbohidratii complecsi si usor digerabili care opresc diareea.
  • Diversificarea alimentatiei la bebelusi: orezul fiind printre primele cereale introduse datorita  lipsei glutenului cu potential alergen.
  • Bolile cardiovasculare: datorita continutului scazut de sodiu.
  • Scaderea nivelului de colesterol: prin prezenta fibrelor continute doar de orezul integral, nu si de cel alb, se elimina colesterolul in exces, cat si toxinele.
  • Bolile sistemului nervos: orezul fiind tonic si stimulator al activitatii cerebrale.
  • Guta sau artrita: datorita efectului alcalinizant al sangelui si a continutului mic de proteine.

Orezul se combina cel mai bine cu legume fie crude, fie gatite, cu leguminoase, dar si cu alte cereale.

In schimb, nu se combina cu proteine de origine animala: carne, lactate, oua si nici cu fructe.

Bineinteles,  orezul nu poate fi consumat crud, ci trebuie fiert, existand pe piata diferite tipuri de orez: natur rotund, brun cu bob lung, basmati, jasmine, salbatic, rosu, prefiert, alb decorticat (cel mai putin hranitor), si cereale de mic-dejun din fulgi de orez integral, paste din orez, lapte din orez, smantana vegetala din orez.

Toate acestea se gasesc in magazinele naturiste, desi au inceput si unele supermarketuri sa le vanda.

Pentru cei foarte ocupati ramane intotdeauna optiunea magazinelor online, care livreaza la domiliciu, unde exista si descrieri, proprietati, beneficii si, foarte important,: retete.

Orezul este un aliment sanatos, daca este folosit cel integral, pe care eu il recomand pacientilor mei, dar sa nu uitam sa adaugam cantitati egale de legume atunci cand il gatim, si sa avem o salata cruda asezonata cu suc de lamaie pentru a creste aportul nutritiv, absorbtia si pentru diversificarea alimentatiei.

 

Date de contact:

Maria Varga

Nutritionist Dietetician

Adresa: Str. Circumvalatiunii nr. 20, parter, Timisoara

Telefon:  0761.944.889

Essential Academy of Nutrition for Women and Children

Adresa: Bd Mircea Eliade nr. 32, ap. 6, Bucuresti
Telefon: 0757.547.092

E-mail: maria.varga@nutritionist-dietetician.ro

facebook.com/pages/Cabinet-Nutritionist-Dietetician-Maria-Varga

Web: nutritionist-dietetician.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Varga

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea