Sanatate

#kinetoterapie #scolioza #cifoza #lordoza #deviatii coloana vertebrala #deviatii coloana copii

Expertul Acasa.ro, Marcel Dragus: Deviatiile coloanei vertebrale la copii

Cele mai frecvente deviatii ale coloanei vertebrale la copii sunt: cifoza, scolioza si lordoza. Statisticile recent publicate arata o rata crescuta de manifestare a acestor boli la copiii prescolari si scolari. Vina nu stim cine o poarta – copiii, care cara in spate kilograme bune de maculatura, sistemul de invatamant, care ii obliga sa poarte povara asta, pozitiile vicioase in banci, unele cauze medicale - rahitismul, miopia, modificari ale auzului, care obliga copilul sa ia atitudini asimetrice sau incorecte pentru a corecta defectul in detrimentul pozitiei normale a corpului, mosteniri genetice sau chiar parintii, care nu sunt un pic mai atenti la pozitiile anormale pe care le adopta copiii in casa, la joaca sau pe care nu le corecteaza atunci cand le sesizeaza.

Cum intervenim atunci cand una dintre bolile mentionate mai sus isi face loc in viata micutului nostru?

Prin programe speciale de recuperare medicala, care includ ca metode de tratament kinetoterapia si masajul sub forme individualizate in functie de stadiul si manifestarea bolii asupra pacientului.

Rezultatele acestor metode vizeaza castigarea mobilitatii articulare, formarea obisnuintei unor miscari corecte si ordonate, corectarea atitudinilor posturale vicioase si a modificarilor de ax ale coloanei vertebrale.

Kinetoterapeutul trebuie sa stie cum sa abordeze pacientul, cum sa il motiveze in momentele de dificultate, sa discute cu el, dar mai ales sa reuseasca sa faca pacientul sa abordeze toate exercitiile fizice ca pe o joaca, deoarece kinetoterapia este o metoda de tratament destul de indelungata si riscul ca pacientul sa nu mai colaboreze la un moment dat este destul de mare.

Deviatiile coloanei vertebrale pot produce in timp alterarea activitatii intregului aparat locomotor si a miscarilor respiratorii, modificand metabolismul, echilibrul glandelor endocrine si activitatea sistemului nervos.

Aceste afectiuni trebuie identificate si tratate la timp, printr-un control medical de specialitate, dar sa nu uitam ca educarea copiilor pentru o pozitie corecta pe scaun, in banca, la masa, acasa sau la scoala ramane totusi principala sarcina a parintilor.

 

Marcel Dragus

Kinetoterapeut

Tehnician maseur

Telefon: 0745.37.51.96

E-mail:  marcel_dragus@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcel Dragus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea