Sanatate

#masaj #masaj terapeutic #dureri osteo-articulare # dureri reumatismale

Expertul Acasa.ro, Marcel Dragus: Beneficiile masajului terapeutic in ameliorarea durerilor osteo-articulare

Persoanele care au o nutritie dezechilibrata, o postura a coloanei vertebrale inadecvata, predispozitii genetice, leziuni osteo-articulare sau persoanele meteosensibile sunt mai predispuse la aparitia manifestarilor reumatismale. Una din cauzele cele mai frecvente ale devierilor coloanei vertebrale, bazinului sau membrelor o reprezinta reumatismul articular degenerativ.

Din pacate, reumatismul are, la ora actuala, peste 200 de manifestari sub forma unor boli inflamatorii cronice si dureroase, care afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele sau organele interne, inclusiv inima, rinichii, plamanii sau pielea.

Umflarea, roseata, rigiditatea, anchiloza, caldura si durerea sunt simptome de inflamatie specifice bolilor reumatice.

Una din terapiile care intervine cu succes in tratarea durerilor si restabilirea functiilor motrice este masajul terapeutic cu aplicatii din urmatoarele discipline: Shiatsu, Tui Na sau Yumeiho.

Care sunt principalele efecte

  • Activarea circulatiei arteriale, venoase si limfatice - se va realiza o hranire mai buna a tesuturilor ce au nevoie de refacere, inclusiv a tesuturilor articulare, iar activarea circulatiei venoase si limfatice va induce o indepartare mai rapida si eficienta a deseurilor metabolice.
  • Decontracturare musculara si articulara - masajul determina echilibrarea tonusului muscular, inclusiv relaxarea fibrelor supratensionate. Efectul acestei detensionari il vor resimti benefic atat capetele osoase din articulatii, cat si cartilajele articulare, deoarece presiunea aplicata de maseur joaca un rol extrem de important in producerea lichidului sinovial, in depunerea sau redistribuirea calciului in organismul uman.
  • Starea de bine – in timpul masajului creste cantitatea de endorfine, o categorie de substante produse de creier (similare serotoninei si dopaminei, denumite si hormonii fericirii) care au rol in intarirea sistemului imunitar, dar si analgezic - prin faptul ca suprima durerea.

Este important de stiut faptul ca masajul terapeutic face parte din procedurile de recuperare medicala si practicarea acestuia necesita cunostinte solide de anatomie, fiziologie si fiziopatologie, asa ca sfatul meu ar fi ca trebuie intotdeauna sa apelati la un specialist cu experienta. In caz contrar, procedurile va pot face mai mult rau decat bine.

Fiecare om este unic si necesita o abordare a recuperarii fizice si psihice individualizata, cat mai flexibila si mai adaptata nevoilor lui.

In concluzie, daca reumatismul degenerativ, prin formele lui de exprimare – artroza sau spondiloza – incepe sa-si faca loc in viata dumneavoastra exista suficiente terapii (una dintre ele am prezentat-o aici – masajul ) prin care sa amelioram manifestarea bolii, dar mai ales, sa o tinem sub control.

Marcel Dragus

Kinetoterapeut

Tehnician maseur

Telefon: 0745.37.51.96

E-mail:  marcel_dragus@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcel Dragus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea