Sanatate

#diferente vegetarieni si vegani #vegetarieni # vegani

Expertul Acasa.ro, Liana Contiu: Vegetarieni vs vegani. Care este diferenta?

Ambele diete reprezinta curente nutritionale adaptate in functie de necesitati, varsta, sex, stare de sanatate, mediu social si cultural etc. Uneori, multitudinea de informatii gasita online si nu numai, numeroasele reguli ale fiecarei tabere ne pot da o stare de confuzie.

Luate pe rand fiecare au elemente comune cum ar fi excluderea alimentelor de origine animala, dar si particularitati implementate diferit. Bineinteles, niciuna nu include burger, hot dog sau pizza cu ingredient de origine animala. Hai sa vedem ce inseamna aceste diete in parte.

Vegetarianismul – primele date despre acest concept alimentar dateaza din India Antica si antica civilizatie greaca din sudul Italiei si Grecia, secolul VI i.e.n . Pe tot parcursul istoriei intalnim acest curent in diferite zone si clase sociale. Fiind direct influentat de religie, cultura si disponibilitatea procurarii hranei, a suferit numeroase modificari de-a lungul anilor.

In epoca zilelor noastre reprezita o alegere culinara motivata (ca si in trecut) de numeroase criterii religioase, fiziologice, grija fata de mediul inconjurator si nenumarate motive dictate de propriul nostru corp si propria constiinta.

Exista mai multe tipuri de vegetarieni.

  • Lacto-ovo – cel mai comun tip de vegetarieni. Acestia consuma pe langa alimentele de origine vegetala lapte si oua . Excluzand desigur carnea
  • Lacto – consuma doar lactate nu si oua sau alte alimente de origine animala
  • Ovo – consuma doar oua
  • Pesco vegetarienii - consuma pestele ca singura sursa de origine animala.

Veganismul

De obicei, aceasta dieta este adoptata din motive morale, in special dragostea si grija fata de animale si mediul inconjurator. Veganii consuma doar alimente de origine vegetala. Acest concept nu se refera doar la alimentatie, ci si la celelalte activitati din viata de zi cu zi: nu poarta haine de blana, piele, lana sau matase si nu folosesc produse de ingrijire sau detergenti ce au la baza in productia lor originea animala.

A fi sau a nu fi vegetarian sau vegan?

Din pacate, nu exista un raspuns universal valabil, insa trebuie sa tinem cont inainte de toate de sanatatea noastra. In momentul in care te decizi sa adopti o dieta care exclude proteina animala (caci despre ea este vorba) trebuie sa constientizezi faptul ca aceasta trebuie suplimentata, iar restul meniului tau zilnic sa include alimente de calitate, atent preparate si nu unele mult prea procesate chiar daca acestea sunt vegetale. O atenta documentare avizata si sfatul unui specialist sunt esentiale inainte de a lua o decizie. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Liana Contiu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea