Sanatate

#planificare familiala #mituri contraceptie #pilula de a doua zi #contraceptie

Expertul Acasa.ro, dr Viorel Vacaru: Mituri despre contraceptie

Exista multe metode de prevenire a aparitiei unei sarcini nedorite, insa la fel de multe sunt si miturile care persista in jurul metodelor contraceptive. De aceea, va prezentam in continuare cateva dintre cele mai dezbatute.

1. Alaptez, deci nu pot ramane insarcinata! Fals!

In perioada in care femeia alapteaza, aceasta intampina o predispozitie organica de inhibare a ovulatiei, insa acest fapt nu este intotdeauna garantat. Ovulatia poate aparea chiar si atunci cand femeia alapteaza, motiv pentru care nu trebuie pus foarte mare pret pe acest aspect. In plus, este recomandat ca proaspata mama sa foloseasca o metoda contraceptiva locala non-hormonala in cazul in care nu doreste sa ramana din nou insarcinata. 

 

2. Nu am nevoie de contraceptie, pentru ca am contacte sexuale doar in perioada "sigura" a lunii. Fals!

 

Mituri asemanatoare acestuia apar din cauza informarii deficitare asupra manierei in care se instaleaza ciclul menstrual. Exista patru tipuri de hormoni (substante care stimuleaza sau regularizeaza activitatea celulelor si organelor) implicati in menstruatie. O secretie echilibrata a acestei sume de hormoni centralizeaza eliberarea ovulului (procesul de ovulatie). Secretia acestor hormoni poate fi influentata de o serie de factori extrinseci, printre care varsta, stresul sau medicatia. Din aceasta cauza, stabilirea zilelor "sigure" se poate dovedi a fi nu doar defectuoasa, ci si eronata. Cuplurile care practica aceasta metoda de prevenire a sarcinii trebuie sa acorde o atentie sporita si constanta.

3. Pilula contraceptiva este eficienta imediat de la administrare. Fals!

De cele mai multe ori, este nevoie de un ciclu menstrual complet pentru ca efectele anticonceptionale sa se activeze. Hormonii administrati pe cale orala au nevoie de un anume ragaz pentru a se combina cu hormonii existenti ai femeii, toate astea pentru a impiedica ovulatia. Majoritatea pilulelor hormonale actioneaza asupra cervixului, prin ingrosarea peretilor acestora (ceea ce face aproape imposibila ascensiunea spermatozoizilor), si asupra secretiei propriu-zise a ovulului, prin oprirea eliberarii lui.

Ce reprezinta contraceptia de urgenta?

Cunoscuta si ca “pilula din dimineata de dupa” sau „pilula de a doua zi” este folosita dupa un contact sexual neprotejat sau daca metoda contraceptiva folosita a dat gres. Se considera ca folosirea sa corecta previne aparitia a cel putin trei sferturi dintre sarcinile nedorite, eficienta fiind de aproximativ 75%. De asemenea, s-a demonstrat ca eficienta acestei metode este cu atat mai ridicata cu cat este folosita mai devreme dupa contactul sexual neprotejat (chiar in limita celor 72 de ore). Ce trebuie sa faca o femeie dupa ce a folosit contraceptia de urgenta? In primul rand, nu trebuie sa aiba alte contacte sexuale neprotejate in zilele sau saptamanile imediat urmatoare tratamentului, deoarece contraceptia de urgenta nu ofera nici un fel de protectie contra sarcinii in aceste situatii! Contraceptia de urgenta este o optiune la care nu se poate apela frecvent si nu este recomandata des. Pilula de a doua zi este mai greu de suportat, multe femei avand stare de greata, ameteala, oboseala si dureri de cap in timpul folosirii sale.

De asemenea, utilizarea frecventa poate determina neregularitatea ciclului menstrual. In plus, nu este recomandata femeilor ce alapteaza sau au nascut, care au afectiuni cardiovasculare, diabet sau hipertensiune. Pentru a afla mai multe informatii, intreaba un medic specialist sau farmacistul.

 

Ce sunt cabinetele de planificare familiala si ce fel de servicii ofera?

Cabinetele de planificare familiala fac parte din sistemul de sanatate de stat. In cadrul acestora orice persoana sau cuplu poate beneficia de consiliere oferita gratuit in vederea alegerii celei mai potrivite metode contraceptive si a planificarii unei eventuale viitoare sarcini. De asemenea, este recomandat ca orice persoana care doreste sa-si inceapa viata sexuala sa mearga mai intai la un cabinet de planificare familiala unde va afla care este metoda contraceptiva potrivita si care sunt pericolele bolilor cu transmitere sexuala. O vizita la un cabinet de planificare familiala nu seamana in totalitate cu vizita la ginecolog; si asta pentru ca ceea ce ti se intampla acolo este mai degraba o sedinta de consiliere, si nu un consult medical. Poti obtine informatii corecte care sa te pazeasca de riscurile asociate activitatii sexuale (o boala cu transmitere sexuala, o sarcina nedorita).

Tu trebuie sa stii ca deciziile iti apartin, medicul te ajuta doar sa intelegi cat mai bine nevoile pe care le ai si sa identifici acea metoda contraceptiva care se potriveste cel mai bine stilului tau de viata.

Date de contact:
Dr Viorel Vacaru

Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic
Laboratoire Innotech International
Reprezentanta pentru Romania Parte a Grupului Innothera
innotech.romania@innothera.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Viorel Vacaru