Sanatate

#anexita #tratamente anexita #plante anexita

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Tratamente naturale pentru anexita

Anexita reprezinta o inflamatie/infectie la nivelul anexelor, ovare si trompe uterine. Simptomatologia poate fi reprezentata de senzatie de tensiune si durere in zona abdomenului inferior, cu iradere in zona lombara si in zona organelor genitale, tulburari de ciclu, tulburari urinare, secretie abundenta. In cazurile acute, pot aparea febra si frisoanele.

Infectia are loc cu germeni ce colonizeza in mod normal vaginul si colul (streptococi, stafilococi) sau din flora intestinala (E. Coli) sau cu bacterii care se transmit pe cale sexuala (gonococ, chlamydii, mycoplasme).

Factorii favorizanti sunt reprezentati de infectii genitale (atentie la contacte sexuale multiple si neprotejate), expunerea prelungita la frig (asociata cu o imbracaminte necorespunzatoare), igiena locala deficitara, prezenta constipatiei. Alti factori sunt dispozitivele de contraceptie intrauterine, interventii la nivelul organelor abdominale sau pelvine.

Este o afectiune deseori neglijata de femei, ceea ce este o mare greseala. Netrata la timp si in mod corect, anxita poate duce la complicatii, uneori grave: diseminarea infectiei si infertilitatea.

Inca de la aparitia simptomelor, femeia trebuie sa se prezinte la medicul specialist ginecolog care va prescrie un tratament cu antiinflamatorii si antibiotice.

Alaturi de medicatia alopata recomandata de medicul ginecolog, se poate asocia un tratament naturist, cu plante care au actiune antibiotica, antiseptica, antiinflamatoare. Acestea ajuta la diminuarea simptomatologiei si prevenirea recidivelor.

Putem folosi urmatoarele plante: musetel, galbenele, cimbru, iasomie, traista-ciobanului, coada-racului, soc, salvie, urzica, scoarta de stejar, muguri de plop negru, cretisoara, coada-soricelului, frunze de nuc. Acestea se pot utiliza in terapie dubla interna (sub forma de ceai sau tincturi) si externa ( spalaturi vaginale, o data pe zi sau o data la doua zile, bai de sezut caldute, doua-trei zile pe saptamana).

 

Intern, se pot administra extracte cu actiune puternica antibiotica si antiinflamatoare, care cresc imunitatea generala a organismului si distrug germenii cauzatori ai infectiei: echinaceea, tinctura de propolis, ulei de chimen negru, ulei esential de cimbru, de cuisoare, de scortisoara, extract de gheara-matei. Totodata, se poate administra si tinctura de branca ursului, cretisoara, coada-soricelului, merisor: o lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, intre mese, singure sau in asociere.

Extern, se pot aplica si comprese calde cu coada-calului (incalzita la abur), cu bitter suedez (se aplica pe piele in prealabil crema de galbenele) sau cu tarate calde.

Se mai pot folosi supozitoare sau ovule cu propolis, ceara de albine, rasina de conifere, miere, polen, laptisor de matca, aloe vera, extract de galbenele, de mladite de tuia sau muguri plop, catina, tataneasa, lavanda, argila. Se utilizeaza in general o data – de doua ori pe zi, din ziua a 5-a pana in ziua a 20-a a ciclului menstrual.

Se pot face bai de sezut calde cu sare de mare.

Gemoterapia, administrata in cure periodice de doua-trei luni, are efecte deosebit de favorabile si previne aparitia recidivelor. Se instituie un tratament cu extract de muguri de coacaz-negru, in combinatie cu extract de mladite de zmeur sau extract de amenti de salcie, la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina