Sanatate

#remedii bila lenesa #dischinezia biliara hipotona #bila lenesa

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Tratamente din natura pentru bila lenesa

Dischinezia biliara hipotona sau „bila lenesa” reprezinta ansamblul tulburarilor cauzate de problemele de motilitate si de secretie, in sensul diminuarii secretiei de bila si a eliminarii acesteia in duoden. Se pare ca principala cauza este de ordin neurovegetativ; sexul feminin este mai afectat de aceasta tulburare.

Dischinezia biliara este insotita de urmatoarele simptome: dureri in hipocondrul drept (in general sub forma unei jene, uneori pana la colici puternice), gust amar, senzatie de greata, meteorism abdominal, varsaturi biliare, migrena, vertij, constipatie.

Pentru ameliorarea acestor simptome sunt indicate plantele tonic-amare, ce au actiune  coleretic-colagoga, deci stimuleaza secretia si excretia de bila. Acestea au puternice efecte terapeutice in cazul dischineziei biliare, diminuand simptomatologia si imbunatatind digestia.

Plante care stimuleaza secretia bilei

Aceste plante se administreaza de obicei cu aproximativ 15-30 minute inainte de masa, sub forma de ceai (infuzie, decoct), pulbere macinata, tinctura sau capsule, in cure de 21-30 zile. Iata care sunt cele mai eficiente plante: papadia, anghinarea, rostopasca, armurariu, sunatoare, cicoare, coada-soricelului, salvie, fenicul.

Pentru persoanele stressate, anxioase, se recomanda lavanda, roinita, sunatoare, sub forma de ceai, ulei presat rece, comprimate.

Foarte eficienta este solutia ce contine amestec de uleiuri esentiale, care creste secretia biliara si elimina spasmul si durerea; se adminstreaza 3-5 picaturi de 3-4 ori/zi.

Gemoterapia are efecte terapeutice puternice si de durata, se administreaza  o schema ce cuprinde extract din mladite rozmarin, muguri de artar, muguri de frasin, muguri de alun.

Foarte important este sa aveti mese regulate (4-5 pe zi), reduse cantitativ. Preparati alimentele prin fierbere sau coacere si evitati sosurile si tocanitele, prajelile, mancarea tip fast-food, produse patiserie.

De asemenea, renuntati la fumat si faceti miscare. 

Pentru a asigura drenajul biliar, este indicat ca, dupa masa, sa stati culcat pe partea dreapta 30 de minute.

Nu uitati ca dischinezia biliara poate fi tinuta sub control printr-un stil de viata adecvat, o alimentatie de crutare + terapii naturiste, care trebuie recomandate si supravegheate de un medic apifitoterapeut!

Nu ignorati simptomele, o banala dischinezie biliara poate provoca, in timp, acumularea de nisip sau chiar pietre la nivelul vezicii biliare, inflamatia acesteia, afectarea hepatica.

Sursa foto: ladycarehealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea