Sanatate

#untisor #anghinare #dressing #salata # rosii cherry #unt de masline

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Retete cu untisor si anghinare

La cererea dumneavoastra, a cititorilor Acasa.ro, astazi va voi prezenta modurile in care puteti beneficia la maximum de proprietatile untisorului si anghinarei. Atat anghinarea, cat si untisorul trebuie consumate, pe cat posibil, in stare proaspata, cat mai putin prelucrate termic, ceea ce duce la pastrarea vitaminelor, mineralelor si antioxidantilor continuti.

Salata cu anginare

Inainte de preparare, trebuie eliminate partile dure, necomestibile. Se pastreaza aproximativ 2-3 cm din tulpina (se taie varful), bulbul si frunzulitele. Frunzele exterioare se elimina, la fel si tepii care se afla pe varfurile frunzelor ramase. Aceste frunze (care trebuie sa fie tinere, de culoare verde) se asaza imediat intr-un vas cu zeama de lamaie, pentru a preveni oxidarea lor. Partea ramasa din anghinare se taie in doua, se elimina eventualele „fire albe”.

Toata operatiunea de pregatire a legumei trebuie efectuata cu manusi, deoarece pateaza mainile.

Anghinarea se poate folosi in salata ca atare, in stare proaspata sau fiarta cateva minute (10-15 la aburi) pana se inmoaie.

Se amesteca intr-un bol anghinarea (taiata), salata verde, ceapa verde si patrunjelul cu un dressing (format din ulei de masline presat la rece, zeama de lamaie, putina sare de mare si eventual putin piper).

Se poate decora cu felii de ou de prepelita, rosii cherry, parmezan, usturoi si busuioc proaspat tocat. Se lasa la rece aproximativ 15-30 minute, dupa care se poate servi.

Atentie! La maturitate, frunzele plantei devin toxice.

Untisorul se consuma in salate in stare proaspata sau se adauga in supe/ciorbe alaturi de alte verdeturi de sezon.

Se foloseste numai planta foarte tanara. Dupa ce planta infloreste, frunzele de untisor devin toxice.

Se spala frunzele de untisor, se inlatura coditele, se taie. Se adauga o legatura de patrunjel proaspat (taiat), felii de ardei gras, cateva rosii cherry, branza de capra. Se asezoneaza cu ulei masline presat la rece si zeama de lamaie. Se pot adauga in aceasta salata si funze de salata verde, de leurda.

 

Dr Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie si apifitoterapie

Cabinet consultanta naturopata

Telefon: 0733299355

Clinica MEDAS de Medicina Naturista si Complementara

Telefon: 0219232

//ruxandraconstantina2013.blogspot.ro/

 

 


 

 


 

 

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea