Sanatate

#extracte antitabagism #remedii antifumat #dependenta fumat #renuntare la fumat #pedicuta

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Remedii naturale care ne scapa de dependenta de fumat

Despre efectele negative ale fumatului asupra duratei, dar si calitatii vietii suntem cu totii informati: imunitatea scade dramatic, creste riscul de boala cardio-vasculara (inclusiv accidente vasculare), creste aciditatea gastrica (gastrita, ulcer), apare bronsita cronica si BPOC, capacitatile cognitive sunt diminuate si este favorizata instalarea precoce a dementei, viata sexuala e alterata (infertilitate, risc crescut de avort, de nastere prematura, tulburari erectile), degenerare maculara si orbire, osteoporoza, menopauza precoce; creste riscul de cancer pulmonar, de vezica urinara, de col uterin, ovarian; sa nu mai vorbim de imbatranirea si ridarea prematura a pielii!

Sunt expusi riscului fumatorii activi, pasivi, dar si third-hand smoke, adica fumatorii la a treia mana, deoarece reziduurile toxice din fumul tigarilor se depun pe pereti, mobila, covoare in incaperile in care se fumeaza si persista multa vreme; pot fi inhalate sau ingerate direct (atentie mare in cazul copiilor!).

Haideti sa vorbim acum si despre efectele pozitive ale renuntarii la fumat, comparativ cu o persoana care nu renunta:

  • dupa 8 ore fara tigara nivelul monoxidului de carbon din sange revine la normal, iar nivelul oxigenului incepe sa creasca;
  • dupa 48-72 scade deja riscul unui atac de inima.
  • dupa 1 an scade la jumatate riscul de a muri prin infarct.
  • dupa 5 ani scade la jumatate riscul de a muri prin cancer pulmonar.
  • si, in sfarsit, dupa 10 ani, riscul de a muri de cancer pumonar este aproape acelasi cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodata.
     

Credeti ca merita efortul? Categoric DA, problema este ca nicotina continuta in fumul de tigara creeaza dependenta fizica si psihica, iar sindromul de abstinenta poate fi uneori destul de neplacut.

Exista insa terapii naturiste care ne sunt de un real folos, ne ajuta sa suportam mai usor aceasta perioada ce urmeaza renuntarii la tigara, ne calmeaza, ne relaxeaza; in acelasi timp ajuta la detoxifierea generala si pulmonara.

Se pot utiliza pedicuta, salvie, menta, obligeana, sub forma de tinctura, ceai sau comprimate, pe o perioada de minim 3 luni; produc senzatie de aversiune fata de tutun si inhiba dorinta de a fuma, combat starile de agitatie specifica perioadei de abstinenta si in acelasi timp detoxifica si purifica aparatul respirator.

In paralel este bine sa utilizam plante care detoxifica si protejeaza celula hepatica, au proprietati antioxidante, cresc imunitatea organismului; extract de armurariu, echinaceea, fructe de catina, lemn-dulce, acai, suc noni.

Se recomanda si utilizarea unor plante cu actiune antiseptica si antiinflamatorie la nivelul aparatului respirator, de favorizarea a expectoratiei: lemn-dulce, patlagina, cimbru, busuioc, musetel, podbal.

Extractele de lavanda, sunatoare, valeriana inlatura starea de anxietate si agitatie, furie si frustare si ajuta la depasirea fazei de dependenta.

Nu uitati de hidratare, consumati sucuri naturale de legume si fructe; ceaiurile asiatice (ceai alb, ceai verde) si ceaiurile din fructe de padure (contin multa vit C si antioxidanti), ne hidrateaza, ne detoxifica, ne cresc tonusul fizic si pshic!

Sursa foto: fmtalki.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea