Sanatate

#cum sa tii post #suc de orz verd #uleiuri masline #post sanatos #alimente post #fructe uscate #post

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Cum sa tii post fara sa ti se para o corvoada

Postul este benefic pentru sanatatea si detoxifierea organismului. Din punct de vedere medical, postul nu este nici o perioada de infometare extrema, nici de supraalimentare cu produse permise. Alimentatia trebuie sa fie si in aceasta perioada una echilibrata, diversificata si moderata cu produse de post!

Proteina de origine animala (din carne, peste, lapte si derivate) poate fi inlocuita cu proteina vegetala din soia, ciuperci, alge, dar si din leguminoase: mazare, fasole, linte, naut, seminte, nuci.

E bine sa revenim la mancarea gatita in casa in timpul postului si putem consuma cu incredere: supe si ciorbe din legume, care hidrateaza si aduc un aport de vitamine si minerale, legume crude sau ghiveci, salate asortate, cat mai colorate, asezonate cu ulei de masline, din samburi de struguri, plante aromatice (ghimbir, busuioc, menta, oregano, scortisoara, cuisoare, ardei iute, cimbru de cultura, chimen, coriandru, dafin, hrean, marar, usturoi, sofran, rozmarin, maghiran, fenicul). 

In aceasta perioada sunt indicate si fructele uscate (curmale, stafide, smochine, prune uscate), sunt energizante, contin antioxidanti, fier si calciu, dar si fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic) si ciupercile.

Sa nu uitam de vestitele noastre muraturi (in otet sau saramura) care foarte gustoase, dar si sanatoase, deoarece contin vitamina C (care ajuta la absorbtia fierului), Calciu, Magneziu, fibre si substante antioxidante (continute in legumele conservate).

In zilele de dezlegare putem consuma peste (pastrav, ton, cod, somon, macrou, hering, sardina), foarte benefic sanatatii prin aportul de acizi grasi omega 3.

Ceaiuri care potenteaza detoxifierea organismului

Si daca tot suntem in post si mancam mai sanatos, mai moderat, ar fi bine sa ajutam organismul sa se purifice, prin folosirea unor ceaiuri din plante, cu efecte depurative, diuretice,. Acestea imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, imbunatatesc functionarea aparatului biliar, detoxifica si in acelasi timp regenereaza ficatul, accelereaza metabolismul, imbunatatesc circulatia, inlatura stresul, anxietatea, relaxeaza si calmeaza. Recomandate sunt: socul, mesteacanul, anghinarea, papadia, cicoarea, armurariul, coada-soricelului, ghimbirul, teiul, ginkgo-biloba, sulfina galbena, lavanda si sunatoarea.

De asemenea, putem apela si la sucul de orz verde, care - prin compozitia sa deosebit de bogata in aminoacizi, proteine, vitamine, minerale,  enzime, antioxidanti, are efecte detoxifiante, energizante, reparatorii, incetineste procesele de imbatranire celulara.

Este important, totodata, sa nu uitam sa ne hidratam pe perioada postului: apa plata, apa cu suc lamaie, ceai verde, ceai alb, ceai oolong.

Atentie la produsele de post din comert!

Produsele de soia din comert (pate, crenvursti) contin E-uri, modificatori de gust si aroma, conservanti, deci prin consumul lor zilnic nu doar ca nu detoxificam organismul, dar il si incarcam cu toxine care, pe perioada scurta sau lunga de timp, pot provoca dezechilibre (endocrine, metabolice) sau chiar afectiuni grave (cancer, alergii, scaderea imunitatii organsimului).

In ceea ce priveste soia, este bine sa consumam alimente naturale din soia, preparate in casa.

Sfaturi pentru a posti fara probleme  

In general, inainte de a incepe un post, trebuie sa consultam un medic, sa facem un set de analize si sa adaptam postul la varsta, la afectiuni, la starea de sanatate sau la boala. 

Atente trebuie sa fie in primul rand persoanele varstnice, care sufera de mai multe afectiuni cronice, metabolice, cum ar fi diabetul sau afectiunile cardiovasculare, pentru care un post prelungit si restrictiv este contraindicat, pentru ca le pune in pericol nu doar sanatatea, ci chiar si viata.

Date de contact:
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea