Sanatate

#radicali liberi #antioxidanti #vouchere supliment #dezechilibre hormonale

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Cum poate fi combatut vara efectul radicalilor liberi

 

Antioxidantii reprezinta sursa tineretii si sanatatii. Fara ei, organismul nostru n-ar putea sa faca fata zilnic atacului, din ce in ce mai puternic, al radicalilor liberi. Societatea moderna este o sursa generatoare de radicali liberi: poluarea industriala, radiatiile, mancarea aditivata si chimizata, medicamentele, stresul cotidian.

Atentie la produsele de ingrijire si la radiatiile ultraviolete!

Femeile sunt si mai expuse acestui risc, ele avand surse suplimentare de radicali liberi: este vorba despre toate produsele de ingrijire personala (creme de fata, de corp, produse de machiaj) si produsele pentru curatenia casnica, care contin coloranti si aditivi sintetici ce produc in organismul femeilor dezechilibre hormonale si, in timp, prin efect cumulativ, diferite afectiuni canceroase.

Sa nu uitam de riscul expunerii prelungite la soare, radiatia solara fiind o sursa de radicali liberi care provoaca imbatranirea prematura a pielii si chiar temutul cancer de piele. Nu exista nici un produs care sa ne ofere protectie 100 %.

Expunerea la solar este absolut contraindicata, cercetarile au aratat ca acesta creste semnificativ riscul aparitiei cancerului de piele, in special la varste tinere.

Solutia? Un stil de viata sanatos, cu alimente si bauturi naturale, fara adausuri sintetice, bogate in vitamine, minerale, enzime, aminoacizi, antioxidanti, folosirea unor produse de curatenie, de ingrijire si cosmetice pe cat posibil fara parabeni, ale caror componente sa fie extracte naturale, care nu genereaza radicali liberi.

Nu uitati ca specialistii estimeaza ca 2013 va fi anul cu un nivel al radiatiilor ultraviolete mult mai mare decat in anii precedenti, deci expunerea la soare in vara aceasta trebuie facuta cu multa prudenta si cu toate masurile de precautie, deoarece procentul radicalilor liberi ce agreseaza organismul nostru va fi semnificativ crescut.

In paralel, cu atat mai mult ca a venit anotimpul cald, temperaturile ridicate fiind asociate, in special la femei, cu tulburari de circulatia venoasa, cu accentuarea varicelor, retinerea de apa la nivelul tesuturilor.

Alimente care combat efectele radicalilor liberi

Este bine ca alimentatia noastra sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa (morcov, rosii, ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise , piersici, banana, citrice, mango), legume cu frunze verzi (varza, spanac, conopida, broccoli).

Ghimbirul are proprietatea de a preveni cancerul de piele.

Sa nu uitam nici de acizii grasi omega 3, 6, 9, continuti in peste si ulei de peste, seminte de in, de susan, ulei de masline, de samburi de struguri, care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV.

Trebuie sa ne hidratam adecvat (minim 2 litri de lichide/zi -apa, ceai, supe si ciorbe din legume, sucuri naturale).

Benefic este consumul de ceai verde, o sursa importanta de polifenoli,care le confera actiunea antioxidanta si care protejeaza celulele organismului de stresul oxidativ, ne apara si de actiunea ultravioletelor solare, intarzie aparitia semnelor de imbatranire in general. Ceaiul verde protejeaza si hidrateaza pielea. Se poate consuma in amestec cu menta, cu adus de lamaie si miere, cate doua-trei/zi.

Este bine sa evitam consumul de alcool, deoarece studii efectuate arata ca el creste incidenta cancerului cutanat.

Suplimente nutritive recomandate

Pe toata aceasta perioada este recomandabila administrarea de suplimente nutritive ce contin extracte de plante cu actiune antioxidanta, de protectie si neutralizare a radicalilor liberi atat la nivelul pielii, cat si in interiorul organismului; cu efecte imunomodulatoare, antiinflamatorii.

Sunt indicate: extract din samburi de struguri (care in plus intareste peretele capilar si imbunatateste circulatia periferica), extract de rodie, coenzima Q10 (care patrunde in straturile pielii si protejeaza organismul impotriva radiatiilor solare, activand in acelasi timp sinteza de melanina si ne permite astfel sa ne bronzam mai repede), uleiul de catina, o sursa excelenta de vitamine cu actiune regeneratoare asupra metabolismului celular, antioxidanta, imunomodulatoare. Este un excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.

Extractul de macese, sursa de vitamina C, bioflavonoide si vitamina P, normalizeaza circulatia sanguina si limfatica, scade fragilitatea si permeabilitatea capilarelor.

Extract de ghimbir, de curcumina, de acai, de armurariu, de luteina, de licopen.

Ciupercile asiatice (Reishi, Astragalus, etc) sunt surse valoroase de antioxidanti, au si proprietati imunomodulatoare. M

Produsele stupului (laptisorul de matca, polenul, pasture, propolisul, mierea) actioneaza ca imunomodulatoare si antioxidante deosebit de puternice.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea