Sanatate

#rozmarin #papadie #aloe #ceaiuri #pulbere #tinctura #plante ficat #armurariu #hepatoprotectoare

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Ai probleme cu ficatul? Afla ce tratamente naturiste iti pot fi de ajutor!

Un ficat obosit, suprasolicitat - prin abuz alimentar, prin suprasolicitare fizica sau psihica, prin expunere la agenti toxici de tipul medicamente hepatoxice, poluanti, alcool, fumat - poate emite semnale de alarma care trebuie interpretate corect si tratate corespunzator. Altfel, pot aparea stare de astenie care nu cedeaza la repaus, scaderea poftei de mancare, greturi, voma, dureri in hipocondrul drept, ameteli, tulburari de digestie.

In acest moment trebuie instituit in primul rand un regim de viata care sa permita refacerea ficatului: respectarea orelor de odihna, renuntare la alcool, fumat, alimentatie de crutare (nu se consuma grasimi, mezeluri, afumaturi, prajeli, mancaruri tip fast-food, alimente si bauturi dim comert cu aditivi sintetici). Alimentatia trebuie sa includa fructe si legume proaspete, carne slaba, cereale, uleiuri vegetale presate la rece, produse apicole.

Pentru recastigarea functiei hepatice, este recomandat un tratament cu produse naturiste care sa ajute la detoxifierea si regenerarea hepatica. In acest sens vom folosi plante cu actiune coleretic-colagoga (stimuleaza secretia biliara) si hepatoprotectoare (anghinare, cicoare, coada-soricelului, aloe, rostopasca, armurariu, sunatoare, gentiana, unguras, papadie, rozmarin) in combinatie cu plante depurative ale sangelui (coada-soricelului, telina, aloe, anghinare, brusture, mesteacan, cicoare, urzica, soc).

Rozmarinul scade nivelul colesterolului

Rozmarinul poate fi utilizat in primul rand ca atare, fiind o planta foarte aromata. La nivel digestiv, are actiune de stimulare a producerii si excretiei de bila, antispastica, scade colesterolul, usureaza digestia.

Poate fi folosit sub forma de:

  • ceai, infuzie dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa clocotita, se beau cate doua cani cu ceai pe zi.
  • tinctura, o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de trei-patru ori pe zi.
  • extract din mladite de rozmarin, cate 50 de picaturi, in putina apa, o data pe zi, sau in asocieri.

Armurariul regenereaza celulele hepatice

Are o actiune complexa de detoxifiere la nivel hepatic si sanguin, actiune antioxidanta si de stimulare a capacitatii de regenerare a celulelor hepatice. Se face o cura de aproximativ 21-30 zile. Pentru potentarea efectelor, se tine in paralel cu o cura de pastura sau polen.

Se administreaza sub forma de:

  • pulbere, o lingurita rasa de pulbere de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba aproximativ 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
  • infuzie combinata, cate trei cani pe zi.
  • comprimate, ce contin asocieri de mai multe substante ce actioneaza la nivelul diferitelor etape de detoxifiere hepatica: armurariu, N-acetil-cisteina, topinambur, L-glutation, vitamina C, seleniu.

De-a lungul timpului, eficiente s-au dovedit si extractul din fructe de schisandra (sau planta cu cinci arome), anghinarea, rostopasca, sunatoarea, papadia si aloe.

Fructele de schisandra au  efecte deosebite antioxidante, detoxifiante generale si la nivel hepatic, stimulatoare ale functiei celulelor hepatice.

Papadia, o planta cu actiune detoxifianta si hepatoprotectoare.

Anghinarea are efecte coleretic-colagoge, antitoxice hepatice, hepatoregeneratoare.

Rostopasca are actiune coleretica si hepatoprotectoare.

Sunatoarea are actiune coleretic colagoga, antiinflamatoare, de protectie a hepatocitului. Sunatoarea este si unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente: restabileste echilibrul psiho-emotional, calmeaza, induce relaxarea si somnul.

Pastura are efecte hepatoprotectoare si hepatoregeneratoare excelente. Doza recomandata intern este de 10-20 g/zi, in doza unica sau in doua reprize, la 30-45 de minute dupa masa, timp de 30 zile, se pot face trei-patru cure/an.

Aloe, sub forma de suc natural nepasterizat, are un rol detoxifiant excelent (inclusiv la nivel hepatic), asigura o buna functionare la nivel hepato-biliar. In acelasi timp, gratie compozitiei sale complexe (mucopolizaharide, antrachinone, vitamine cu rol antioxidant: vitamina A, C, E, vitamine din grupul B, minerale, aminoacizi, enzime, steriozi vegetali) are efecte antioxidante (neutralizeaza radicalii liberi) si protejeaza ficatul de toxine. Se consuma sub forma de suc nepasteurizat.

Gemoterapia cu radice de porumb, mladite de alun, mladite de rozmarin este deosebit de eficienta pentru refacerea celulei hepatice. Se fac cure de doua-trei luni.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea