Sanatate

#remedii masa de Craciun #masa de craciun

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Ce si cum mancam de Craciun

Ne apropiem cu pasi repezi si plini de bucurie de perioada sarbatorilor de Craciun; incepem sa pregatim mancarurile traditionale gustoase, dar bogate in proteine si grasime animala, sosuri, maioneza.

Sa nu uitam niciodata ca trecerea de la restrictia alimentara specifica perioadei de post la superabundenta de produse poate provoca dispepsii, indigestii, dischinezii biliare, gastrite, colite; in cazul persoanelor cu diferite afectiuni, se poate ajunge pana la afectiuni grave-colecistite si pancreatite, crize hipertensive, accidente vasculare, dezechilibre metabolice grave.

Pentru a nu ne strica aceste zile de sarbatoare, incercati sa mancati din toate cate putin; repartizati bunatatile culinare de-a lungul intregii zile, nu consumati toate felurile la aceasi masa; nu consumati alcool pe stomacul gol, ci numai dupa consumul de alimente solide; dulciurile (de preferat cele facute in casa), ca si fructele vor fi consumate la 3-4 ore distanta de felurile principale.

Este bine ca produsele din carne sa fie asociate cu salate, cu legume proaspete sau fierte in aburi, cu muraturi (de preferat in saramura) pentru o digestie optima

Folositi din plin condimente aromatice cum ar fi : maghiran, rozmarin, oregano, marar, menta, cimbru, busuioc, sofran, ghimbir, fenicul, chimen, salvie, adaugate la sfarsitul prepararii mancarurilor; acestea pot fi consumate si sub forma de ceai, baut la sfasitul mesei, pentru imbunatatirea digestiei si prevenirea balonarii.

In plus, putem sa ne administram comprimate cu enzime digestive (din fructe, respectiv papaya si ananas sau din bila bovina); sau carbune medicinal; sau ulei volatil de menta, de cimbru, cate 3 picaturi de amestec, de 3 ori pe zi,cu putina apa.

Ghimbirul poate fi consumat si sub forma de capsule, ceai sau radacina rasa, deoarece usureaza digestia, absoarbe gazele intestinale, combate senzatia de voma.

Tot pentru imbunatatirea digestiei grasimilor este bine sa consumam plante ce stimuleaza secretia si excretia de bila: papadie, cicoare, sunatoare, anghinare, consumate sub forma de ceai, tinctura sau capsule, cu 30 de minute inainte de masa.

Ficatul va fi supus in aceasta perioada unei suprasolicitari, este bine sa avem grija de el; limitati consumul de alcool, luati extracte de papadie, cicoare, anghinare, armurariu.

Sa nu uitam nici de de consumul de ceai verde, alb, negru, oolong, care sunt diuretice, detoxifiante, regleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, ajuta la scaderea colesterolului; 2-3 cani de ceai pe zi, eventual indulcit cu miere si cu adaus de zeama de lamaie.

Sarbatori cu bine!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea