Sanatate

# afectiuni cardiovasculare #valeriana #talpa gastei #coenzima q10 # resveratrol #paducel

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Remedii naturiste pentru afectiuni cardiovasculare

Orice persoana care prezinta o afectiune cardiovasculara trebuie in primul rand sa consulte un cardiolog, care ii va prescrie tratamentul adecvat. In paralel, medicul fitoterapeut poate prescrie un tratament cu plante si suplimente nutritive ce permite, in timp, diminuarea simptomatologiei, evitarea complicatiilor si eventual micsorarea dozei medicamentelor alopate sau potentarea acestora. Indicatiile fitoterapeutului sa fie urmate strict, deoarece plantele folosite in acest caz pot accentua actiunea medicamentelor alopate si poate aparea fenomenul de supradozare. In plus, aceste plante, folosite in doze necorespunzatoare, pot provoca reactii adverse.

Cele mai utilizate plante in cazul afectiunilor cardiovasculare sunt:

1 Paducelul

Frunzele si fructele contin substante cu actiune cardiotonica, hipotensoare, vasodilatatoare la nivel central si periferic. Are totodata efect sedativ asupra sistemului nervos central, scade valorile colesterolului seric, este antioxidant.

Se utilizeaza sub forma de ceai (infuzie), doua cani/zi, tinctura (10-15 picaturi de trei ori/zi), sirop (3 linguri/zi), pulbere (obtinuta prin zdrobirea fructelor uscate - 1 varf de cutit, de 3 ori pe zi), capsule (doza varabila in functie de afectiune).

Tratamentul dureaza o luna, trei sau sase luni, se face o pauza dupa care se poate relua.

Contraindicatii:

  • nu se administreaza bolnavilor cu afectiuni cardiace în stadiu avansat.
  • pentru evitarea efectelor adverse, tratamentul se administreaza in doze progresive.
  • in doze mari provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma.

2. Valeriana

Valeriana este o planta deosebit de utila in special bolnavilor cu afectiuni cardiace cu substrat nervos, care relaxeaza si calmeaza, reduce intensitatea si frecventa crizelor anginoase, induce somnul, restabileste echilibrul emotional.

Se administreaza sub forma de infuzie combinata (o cana/zi, care se bea treptat de-a lungul unei zile), tinctura, 10-15 picaturi (pana la o lingurita), de doua-trei ori/zi, pulbere (un varf de cutit de doua-trei ori/zi) sau capsule (ce contin extract de valeriana).

Tratamentul dureaza 15-30 zile.

Valeriana, folosita timp indelungat sau in doze mari, poate provoca dureri de cap, vertij, greata, scaderea capacitatii de munca si a vitezei de reactie.

3. Talpa-gastei

Planta care, gratie compozitiei sale, are actiune hipotensiva si sedativa, valeriana intareste peretele vascular, favorizeaza microcirculatia. Este deosebit de utila in combinatie cu alte plante pentru tratamentul afectiunilor cardiace cu substrat nervos, stabilizeaza sistemul nervos vegetativ, diminueaza simptomatologia cardiaca legata de menopauza (palpitatii, bufeuri, iritabilitate, insomnie).

Se utilizeaza sub forma de infuzie combinata (doua-trei cani pe zi, dintre care una seara), tinctura (o lingurita in 50-100 ml de apa, de trei ori pe zi), capsule (ce contin extract).

Tratamentul poate dura 60-90 zile

4. Vascul

Vascul are proprietati hipotensive puternice (scade tensiunea arteriala) si cardiotonice, provoaca vasodilatatie coronariana, scade ritmul inimii.

Se utilizeaza sub forma de macerat la rece, pulbere (un varf de cutit de trei ori/zi), produse homeopate.

Reactii secundare: pot aparea alergii secundare, in care caz trebuie oprit tratamentul.

Precautii: supradozarea vascului provoaca febra, frisoane, cefalee, hipotensiune.

5. Acizii grasi omega 3

La nivelul aparatului cardiovascular, acizii grasi omega 3 au actiune profilactica (previn aparitia aterosclerozei, a ischemiei cardiace, a tulburarilor de circulatie periferica) si curativa, prin efectele lor benefice: scad concentratia de colesterol rau si a trigliceridelor din sange, cresc concentratia de colesterol bun; impiedica agregarea trombocitelor, scad vascozitatea sanguina, fluidifica sangele.

Se adminstreaza sub forma de capsule, in doze de aproximativ 1-2 g/zi.

6. Coenzima Q10

In cazul persoanelor cu afectiuni cardiace, coenzima Q10 prelungeste durata de viata, imbunatateste calitatea vietii, creste rezistenta la efort, diminueaza simptomatologia. De asemenea, previne aparitia tulburarilor cardiovasculare prin mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si trigliceridelor, cresterea valorilor colesterolului bun, fluidificarea sangelui.

Coenzima Q10 poate fi asociata cu succes tratamentului alopat pentru afectiuni cardiace, deoarece potenteaza actiunea acestuia si in acelasi timp contracareaza unele efecte negative ale medicatiei (de exemplu, betablocante).

Medicatia hipocolesterolemianta si hipoglicemianta poate reduce nivelul si efectul coenzimei Q10.

Coenzima Q10 reduce efectul anticoagulantelor warfarinice.

7. Resveratrolul

Are actiune benefica asupra aparatului cardi-vascular; reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, reduce nivelul sanguin crescut al colesterolului rau (LDL) si al trigliceridelor. De asemenea, inhiba agregarea plachetara si scade vascozitatea sangelui, prevenind aparita trombozelor. Resveratrolul ajuta la mentinerea valorilor normale ale tensiunii arteriale,  impiedica aparitia aterosclerozei, are efect benefic in sechele postinfarct.

Se adminstreaza sub forma de capsule, doza variind intre 50-200 mg/zi.

In general nu are efecte adverse, precautie doar in administrarea concomitenta cu medicamente anticoagulante si antiagregante, carora le potenteaza actiunea.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea