Sanatate

#tratament sindrom de tunel carpian #EMG #testul vitezei de conducere nervoasa #durere de mana #sindrom de tunel carpian

Expertul Acasa.ro, dr Nazer Tarek: Sindromul de tunel carpian, afectiunea moderna a celor ce stau ore in sir la calculator

Sindromul de tunel carpian se manifesta cu o durere si o amorteala la nivelul mainii datorita compresiunii nervului median. Pacientul resimte o senzatie de furnicatura, parestezie, durere la nivelul pumnului si degetelor cu exceptia degetului mic si jumatate din degetul inelar. Gradul durerii difera in functie de gradul compresiei, uneori durerea fiind foarte puternica si poate trezi din somn.

Nervul median trece la nivelul incheieturii mainii, pe partea palmara, unde se afla o structura anatomica fibro-osoasa, ce poarta numele de tunel carpian, care la unele persoane se ingusteaza si il comprima.

Cauzele nu sunt inca bine definite, dar studiile au aratat ca exista anumiti factori de risc asociati aparitiei acestuia. Pot fi medicali cum ar fi obezitatea, adminstrarea de contraceptive orale, diabetul zaharat si hipotiroidismul sau mecanici legati de activitatea zilnica pe care o desfasoara unii dintre noi cum ar fi persoane care au traumatisme repetate in zona pumnului sau munca ce include vibratii puternice ale pumnului, care pun pumnii pe suprafata dura perioade lungi de timp si foarte rar poate fi legat de prezenta unui ganglion ce comprima nervul si cauzeaza durerea.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic, unor teste speciale (tinel, durkan si phalen) si unui examen de electromiograma (EMG) combinat cu testul vitezei de conducere nervoasa indicand gradul afectiunii nervului.

 

Tratamentul nechirurgical este foarte eficient in stadiile incipiente, dand rezultate bune si consta in :

  • orteze de pumn purtate in timpul noptii;
  • injectarea de corticosteroizi pentru a reduce inflamatia, efectul fiind de scurta durata;
  • exercitii de stretching si evitarea factorilor favorizanti mecanici.

Tratamentul chirurgical modern se poate efectua folosind o anestezie locala si o incizie mica de 3-4 cm lungime prin care se elibereaza nervul de sub presiune din tunelul carpian.

Postoperator, pacientul trebuie sa evite folosirea mainii pentru activitati mari timp de doua saptamani pana la scoaterea firelor.

Rezultatul operatiei apare imediat prin disparitia durerii locale, insa pentru recuperarea senzatiei in cazurile in care a aparut parastezia va dura intre 3-6 luni, timp necesar pentru vindecarea nervului.

Daca va prezentati la medic din stadiile incipiente, rezultatul tratamentului va fi mult mai rapid si eficent, de asemenea trebuie evitata suprasolicitarea mainii, consumul de alcool si fumatul deoarece dauneaza nerviilor si intarzie refacerea lor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nazer Tarek

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea