Sanatate

#beneficii nastere naturala #beneficii cezariana #nastere #nastere naturala #cezariana

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie: Cezariana. De ce DA? De ce NU?

In zilele noastre, cezariana a devenit o interventie din ce in ce mai solicitata de catre viitoarele mamici, care se tem de durerile nasterii. Potrivit statisticilor, in ultimii 4 ani, in Romania, numarul acestora a crescut cu 10%, iar in clinicile private, procentul nasterilor prin cezariana ajunge chiar si la 90%. Asta in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea interventiei la cazurile in care cezariana se impune.

O viitoare mamica trebuie sa stie ca, prin nasterea naturala, copilul parcurge ciclul normal al nasterii si este pregatit pentru a lua contact cu lumea de afara. Apropierea dintre mama si copil se face mai repede, la fel si alaptarea. in plus, mama nu ramane cu cicatrici inestetice, iar recuperarea este mai rapida. inca un avantaj al nasterii naturale este acela ca nu presupune taieturi in peretele uterin, iar sansele unei viitoare sarcini sunt mai mari.

Dezavantajele acestei proceduri nu sunt, insa, deloc de neglijat. Ba chiar, eventualele complicatii pot fi mai grave decat in cazul cezarienelor. Pentru mama, criza hemoroidala sau durerile dupa epiziotomia practicata pentru a evita ruperea muschilor sunt inconveniente la care trebuie sa va ganditi. In cazul fatului, folosirea forcepsului poate duce la fracturi sau probleme neurologice pe viata.

De cealalta parte, cezariana are mai multe dezavantaje decat avantaje. In primul rand, aceasta presupune o anestezie, ceea ce poate provoca, de la dureri de cap pana la meningita, alergii la compusii anestezicului sau chiar stop cardiac. Apoi, post-operator exista riscul unor infectii alea taieturii sau urinare, provocate de sonda. In plus, alaptarea poate fi intarziata, dar aceasta nu este o regula. Pentru copil, cezariana ar putea provoca probleme respiratorii pentru ca plamanii nu li s-au comprimat, insa acesta este un efect pe termen scurt.

Indiferent de procedura spre care inclinati, cel mai bine este sa stati de vorba cu medicul care dator sa explice, in cazul fiecarei femei, avantajele si dezavantajele, riscurile la care va supuneti si la care este expus copilul. Si nu in ultimul rand, foarte important este si alegerea locului in care bebelusul va fi adus pe lume.

Clinicile au pachete facute special pentru nevoile dumneavoastra, sunt curate si va pun la dispozite rezerve separate pentru care, de altfel, puteti opta si la spitalele de stat, contra cost. Important este ca mama si copilul sa ajunga acasa sanatosi si fericiti.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea