Sanatate

#analize ginecologice # stimulare ovariana # profilul TORCH #fertilizare in vitro

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizarea in vitro, ultima speranta a cuplurilor cu probleme de fertilitate

Vrei sa ai un copil, dar nu ai reusit pana acum sa obtii o sarcina pe cale naturala? Ai trompele infundate sau partenerul tau sufera de o patologie masculina severa? Exista o solutie: fertilizarea in vitro. Este o procedura destul de complicata, care se intinde pe parcursul catorva saptamani, dar care are o rata de succes de circa 35%, in cazul clinicii Dacia Medical Center. La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, totul incepe cu un set de analize care sa arate starea generala de sanatate a cuplului si sa pregateasca cei doi parteneri pentru ce urmeaza.

Este nevoie de analiza secretiei vaginale, de examenul Babes-Papanicolau, precum si de analize uzuale de sange si de profilul TORCH, pentru a ne lua toate masurile de siguranta si a elimina orice posibil risc din calea sarcinii. De aceea, se recomanda si un EKG, pentru a ne asigura ca inima pacientei este in regula, avand in vedere ca a treia etapa a procedurii, cea a recoltarii ovulelor, se face sub anestezie. Asadar, odata ce vedem ca totul e in regula, asteptam sa vina menstruatia si pornim stimularea ovariana.

Se recurge la stimulare ovariana pentru a putea recolta cat mai multe ovule de la femeie, ovule ce vor fi fertilizate in laborator. Daca in mod normal, la o ovulatie, se elibereaza un singur folicul, obiectivul pentru fertilizarea in vitro este sa se obtina 10-12 foliculi, daca femeia poate sa produca atat, deci este o stimulare destul de agresiva. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor injectii subcutanate, pe care pacienta si le face in fiecare seara, la aceeasi ora, timp de 9-10 zile, interval in care urmarim ecografic evolutia foliculilor, pentru a calcula cea mai potrivita zi pentru punctia foliculara. Scopul este sa obtinem cat mai multi foliculi, pentru a realiza cat mai multi embrioni de calitate.

Odata recoltate ovulele de la pacienta, mai este nevoie de recoltarea si prelucrarea spermei de la partener si gata, se poate incepe lucrul in laborator, pentru a vedea cati embrioni viabili rezulta. In functie de calitatea spermei, exista doua variante pe care le ia in calcul embriologul. Prima este fertilizarea in vitro clasica, ce presupune amplasarea ovocitelor alaturi de spermatozoizii cu motilitate buna in lichidul de cultura, pentru a se realiza fertilizarea natural. In cazul patologiilor masculine medii si severe, nu se merge pe varianta clasica, si pe ICSI, adica intracytoplasmatic sperm injection, o procedura prin care embriologul forteaza putin fertilizarea, injectand cate unui spermatozoid in fiecare ovul.

Odata obtinuti embrionii, in laborator, acestia se cultiva intre 2 si 5 zile, acesta fiind termenul maxim intrucat se ajunge la stadiul de blastocist, un fel de selectie naturala. Apoi, mai este nevoie doar de implantarea embrionilor in uterul femeii. Embriotransferul are loc in ziua a 2-a, a 3-a sau a 5-a, cu un cateter foarte fin, de silicon. Procesul se realizeaza fara anestezie si este complet nedureros. Numarul de embrioni pe care il transferam depinde si de numarul de embrioni obtinuti, si de dorinta parintilor, dar de obicei nu depasim 3. In cazul in care avem mai multi embrioni la dispozitie, se aleg cei mai buni pentru implantare, iar restul se congeleaza, pentru o eventuala procedura viitoare. Apoi, ramane sa asteptam circa 2 saptamani, sa vedem daca macar unul din embrioni s-a prins si avem o sarcina in evolutie.

Confirmarea sarcinii se face printr-o analiza de sange, numita beta HCG, la 12 zile de la embriotransfer. Testele urinare de sarcina nu sunt relevante.

O procedura din trei se incheie, de regula, cu o sarcina. Sunt destule situatii in care se fixeaza chiar toti embrionii implantati si cuplul aduce pe lume gemeni sau tripleti. Aceasta rata de succes, de 30-35%, este similara cu media europeana. Costurile procedurii difera in functie de metoda de fertilizare in vitro aleasa – circa 2.000 de euro pentru varianta clasica si aproape 3.000 de euro pentru ICSI. La aceasta suma se mai adauga costul analizelor si al medicamentelor de stimulare ovariana.

Ce trebuie stiut este ca, daca fertilizarea nu are succes din prima, dar au fost obtinuti mai multi embrioni care au fost congelati, costurile se reduc la procedurile urmatoare.

Sursa foto: momjunction.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea